Archív

Petőfi-röpiratok az árverésen

Mint az idei szezon szinte minden könyvárverésén, a Krisztina Antikvárium pénteki aukciós kínálatában is a Petőfivel kapcsolatos tételek állnak a középpontban.

Félmillió forinttól három, röplapon megjelent Petőfi-verset lehet licitálni: a Nemzeti dal 1848. március 15-iki kiadását, A királyokhoz 1848. március 27. és 30. közötti, valamint A honvéd 1849. június 1. és 10. közötti első közlését. A szabadságharc napjaiban azért adták ki röplapon ezeket az aktuális politikai helyzetet tükröző verseket, hogy gyorsan eljussanak a közönséghez – mondta az MTI-nek Földvári Antal antikvárius. Ha csak kicsit is késtek, épp az ellenkező hatást válthatták ki (ez történt A királyokhoz című verssel) vagy már nem hatottak a várt erővel. A röplapon terjesztett versek még az első kiadású Petőfi-köteteknél is jóval ritkábbak. Csoda, hogy a szabadságharc utáni megtorlásban, a történelem viharaiban, másfél évszázad távlatából egyáltalán megmaradtak. A három lapot egykori tulajdonosa az 1800-as évek vége felé védő fóliák közé helyezte és egybekötötte.

Ritkán viszik aukcióra Petőfi első, önálló kötetben megjelent versgyűjteményének, a Szerelem gyöngyeinek 1845. október 20-iki első kiadását. A költő abban az évben augusztus 10. körül ismerkedett meg Gödöllőn Mednyánszky Bertával, a versek ihletőjével, akit egy hónap után levélben feleségül kért. A ciklus verseit ez alatt a néhány hét alatt írta. A jószágigazgató apa azt üzente Petőfinek, hogy se poétának, se pojácának nem adja a lányát. A jó állapotban megőrzött ritka kötetért 360 ezer forinttól lehet licitálni.

Werbőczy István Hármaskönyve, amely „Deakul és Magyarul; Egy hasznos Regestromal egyetemben uyobbanki boczatatot Debrecenben, 1611-ben” és a hozzákötött „Lex politica dei, Az az Mindenféle Törvények, Itiletek es Rend-Tartasok” együtt 360 ezer forintról indulnak. Ugyanennyit kérnek egy impozáns méretű és részletgazdag 1737-es Buda és Pest látképért. Mikoviny(i) Sámuel és Andreas Schmutzer rézkarca és metszete Bél Mátyás Hungariae novae historico-geographica című művéből való.

Évszázadokon át kéziratban őrizték, és csak 1514-ben jelent meg görögül nyomtatásban Naucratis Athenaeos kultúrtörténeti jelentőségű munkája, a Bölcsek lakomája. A görög és latin világ mindennapjairól, életmódról, politikáról, hadvezérekről, írókról, művészekről, irodalomról szólva Athenaeos említi azokat a korabeli könyveket is, amelyeknek eredeti példányai ismeretlenek, elvesztek. A lakomán résztvevő ókori bölcsek beszélgetését felelevenítő könyv az antik világ, egyúttal a gasztronómia egyik legkorábbi, legfontosabb forrásának is tekinthető. Az aukción az 1556-os első latin nyelvű kiadást kínálják 300 ezer forintért.

Az Elegáns ínyes a magyar szakácskönyv-irodalom első illusztrált és legszebbnek tartott műve. Szerzője Anton Hüppmann, Károlyi György gróf udvari főszakácsa volt, aki könyvét „praktikus konyhai kézikönyvnek” szánta. Az előbb németül kiadott receptkönyvnek utóbb magyar változata is készült. Az aukción a híres litográfus, Szakmáry József száznál több képével illusztrált német nyelvű példányt ajánlják 160 ezer forintért. Czifray István magyar nemzeti szakácskönyve rengeteg kiadást ért meg. Az 1649 különféle utasítással, recepttel és hasznos házi szerek, szépítőszerek leírásával bővelkedő kötet az 1888-as nyolcadik kiadás.

Egyenként 10 ezer forintot kérnek a Kitaibel Pál botanikatörténetének harmadik kötetét illusztráló metszetekért, amelyekből 17 lap van összesen. A természettudós, polihisztor, egyetemi tanár Kitaibel Pál háromkötetes munkája a téma egyik legfontosabb alapműve, amelyben Magyarország 280 ritka növénye mellett az akkor szinte teljesen feltáratlan horvátországi növényritkaságokat is ismertette. A leírt fajok felét ma is Kitaibel felfedezésként ismerik világszerte. A teljes mű 280 nagyméretű, kézzel színezett táblával jelent meg 1805 és 1812 között Bécsben, kereskedelmi forgalomba nem került, csupán kevés érdeklődő, gyűjtő juthatott hozzá.

MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top