Archív

Ritkaságok a Nyugat Antikvárium árverésén

Számos ritkaság is szerepel a Nyugat Antikvárium jövő pénteki árverésén, amelyen összesen több mint 500 tételt kínálnak eladásra.

A legdrágábban egy 1618-as lőcsei kiadású, latin és német nyelvű, evangélikus elmélkedéseket tartalmazó könyv szerezhető meg. A könyvből két teljes és négy csonka példány ismert (ebből Magyarországon egy teljes és három csonka példány van), az aukción kínált tétel két pótolt oldallal 120 ezer forinttól licitálható.

A Nyugat rendkívül ritkán felbukkanó első számát, (1908. január 1.) 20 ezer forintról indítják. A Magyar Shakespeare-tár még nem szerepelt árveréseken, most a sorozat 1908 -1917 közötti nyolc kötetét kínálják 25 ezer forintért. Rendkívül ritka kárpátaljai kiadvány Nedzelszkij Ugro-Russzkij Teatr című, Ungváron 1941-ben kiadott színháztörténeti könyve, amely 16 ezer forinttól érhető el.

Széchenyi István Hitelének 1830-as első kiadása, mivel kissé megviselt állapotú, már 40 ezer forinttól elérhető. Fazekas Mihály parádés kivitelű, ezüst csipkeverettel, féldrágakővel díszített bőrkötéses Ludas Matyija a húszpéldányos Tevan kiadásból az 5. sorszámot viseli. A Divéky József eredeti fametszeteivel díszített különleges bibliofil tétel kikiáltási ára 80 ezer forint. Ugyanennyiért kínálják Juhász Gyula egyik versének kéziratát is: az Önarckép (Az elfáradt fej) először az Uj Idők 1931. november 22-iki számában jelent meg, a költő életében kötetben nem volt olvasható.

30 ezer forintot kérnek Szabó Éva textilművész nagyméretű faliképéért Erdély stilizált térképével, a leghíresebb műemlékek ábrázolásával, a főúri családok és a vármegyék címereivel, Erdély nevezetes személyiségeinek felsorolásával.

Az első magyar fotóévkönyv, az 1939-es Magyar fényképezés a kor jeles magyar fotóművészei – Balogh Rudolf, Pécsi József, Szöllősy Kálmán, Langer Klára, Brassai, Vajda Ernő, Munkácsy Márton, Moholy-Nagy László – által készített kiemelkedő alkotásokat gyűjti össze.

A Nyugat Antikvárium rendre kapcsolódik az irodalmi, történelmi évfordulókhoz. Blastik Judit antikvárius ezúttal két jubileumi blokkot emel ki. A 125 éve született és 45 éve elhunyt Kassák Lajosét, akinek 35 műve szerepel az árverésen. Nagy részük illusztrált, saját vagy kortárs rajzokkal, részben dedikált vagy aláírt kötet, valamint kiállítási katalógusok, versek, novellák, regények, tanulmányok. Köztük van a Dal a kenyérről, a szerző rendkívül ritka gyermekkönyve, a 6 Képarchitektúra, a MA folyóirat által 1921-ben megjelentetett grafikai mappa hasonmás kiadásának lapjai.

Lévai Jenő Raoul Wallenberg regényes élete, hősi küzdelmei, rejtélyes eltűnésének titka című kötetét a 100 éve született zsidómentő svéd diplomata emlékére aukcionálják. A 25 ezer forintos tételhez egy zsidó testvérpár nevére szóló menlevél és svéd követségi levél van csatolva.

MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top