Archív

A Magvető Kiadó újdonságai gyerekeknek a Könyvfesztiválon – újratöltve

FESZT

A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál mára egyértelműen az olvasó, gondolkodó embergyerek (életkor nem számít) ünnepévé vált. Ma ismét két új könyvet mutatunk be.

Jó, ha új mesék, versek, történetek születnek a gyerekeknek, gyerekekről (olykor gyerekektől). Az pedig még sokkal jobb, ha olyan írók követik el, vetik papírra (képernyőre) ezeket, akiket az irodalmi kánon csúcsán tudhatunk, mivel korábban már a felnőtteket is elvarázsolták (igen, ebben a gondolatban sajna valahol ott rejtezik az a „tény” is, hogy aki csak gyerekeknek szánt műveket ír, soha nem lehet a kánon része, hm).

Nekem meg erről már megint egy Groucho Marx aranyköpés jut eszembe:

„Van egy tolla? A másik nadrágomban felejtettem az írógépemet.”

Hogy jön ez ide? Tegyük fel, hogy a „magas irodalmat” írógéppel (számítógépen) alkotják, hisz az mégiscsak „komolyabb, magasztosabb” dolog, s ezért kiérdemli a technika frisTatoks vívmányainak közreműködését. Ha pedig így van, akkor a gyermekirodalmat bizonyára tollal hozzák létre, ami cseppet sem trendi, sőt, manapság megmosolyogtató. Ám ha mégis előfordul (szerintem túl ritkán), hogy elismert tehetségű, világhírű költők, írók szólnak a gyerekekhez, az bizonyára azért lehet, mert a nadrágjuk zsebében felejtették az írógépüket.

Na, hát így jön ez ide.

Ma két újabb Magvető kiadványt mutathatok be, s jelenthetem, az alábbi szerzők szerencsénkre ugyanígy jártak!

Az első kötet Szabó T. Anna

Tatoktatok, avagy Fakatica, almajáró és a két vérnyúl

című verseskötete, mely nyelvpörgető mondókákat, pisszegő dalokat, rímes tréfákat és ritmikus rögtönzéseket tartalmaz. A téma változatosabb már nem is lehetne. A versek, mondókák ünnepekről és hétköznapokról, családról és egyéb állatfajtákról szólnak. Ám vigyázat: a világ nem csak móka és kacagás! A Kárpáti Tibor összetéveszthetetlenül egyedi (bár az én ízlésemnek kissé gépies, minimalista) illusztrációival tarkított könyvben felbukkannak bizony sámánok, boszorkányok, kalózok, sőt még vérnyulak is, akiknek elég megjelenni, máris beindul a vadulás! A kiadó négytől tizenkét éves korig ajánlja a kötetet, fiúknak és lányoknak egyaránt. Az alkotók személye garantálja a minőséget, hisz Szabó T. Anna József Attila-, Déry-, Zelk Zoltán- és Vackor-díjas költő, író, műfordító, és Kárpáti Tibor, a New Yorker magazin állandó grafikusa, aki a XV. Országos Tervezőgrafikai Biennále díját is elnyerte, igazán mesterségük csúcsán üddögélve mosolyogtatták ránk ezt a kötetet.

Olvasson bele!

Terjedelem: 96 oldal
Méret: 165×190 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 14 2994 7

Most pedig elakad kicsit az én hebrencs szavam, mert egy olyan szerző következik, akit immár az egész világ ismer, csakhogy a legismertebb művei bizony kicsit sem gyermekek kezébe valók. Ljudmila Ulickaja

Történetek gyerekekről és felnőttekről (Minden jó, ha jó a vége?)ulickaja

című kötete viszont nagyon is az! A Kisbali Anna remek fordításában megjelent könyv már első látásra elragadja a fantáziát. Lakatos István (aki maga is író, hisz nemrég jelent meg Dobozváros c. remek ifjúsági regénye, szintén a Magvetőnél) olyan háztetőket varázsolt a borítóra, ami rögvest kalandozásra, merengésre, az alant elterülő városkában való barangolásra hív. A történetek alapvetése, hogy gyerekeknek hirtelen felnőttként kell viselkedniük, miközben a felnőttek meglepően gyerekesekké válnak – ez bizony a mai (magyar) valóság. Nem véletlen, hogy Ljudmila Ulickaja meséi úgy szólnak a gyerekekhez, hogy közben a felnőtteknek is van mit mondaniuk. Bár orosz vidéken járunk, a saját gyerekkori félelmeinkre és reményeinkre is ráismerhetünk ezekben a történetekben, amelyekben mindig érdemes várni a hétköznapi csodákra. A népszerű írónak, Ljudmila Ulickajának – a Történetek állatokról és emberekről ez a második magyarul olvasható mesegyűjteménye. A hat történet hátterében felsejlik a negyvenes-ötvenes évek Szovjetuniójának szegényes, városias környezete. A megejtő történetek mégis kortól és helytől független módon vallanak a gyerekkor törékeny szorongásairól és szépségeiről, miközben a mesélésben mindig ott az emberség és az együttérzés hangja.

Olvasson bele a könyvbe!

Terjedelem: 56 oldal
Méret: 215×225 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 14 2995 4

A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál minden olvasó embert szeretettel és könyvekkel vár, akár olyan írókra kíváncsi, akik a másik nadrágjuk zsebében feledték az írógépüket, akár nem.

Időpont:
2012. április 19–22.

Helyszín:
Millenáris, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top