Archív

Kiállítják Leonardo da Vinci jegyzetfüzetét Londonban

leonardo-da-vinci

Az 1510 körül írt listán Leonardo emlékezteti magát arra, hogy szereznie kell egy koponyát, be kell köttetnie az anatómiáról írt könyvét, meg kell figyelnie az emberi agyban lévő lyukat, és le kell írnia, hogy milyen egy krokodil álkapcsa.

Soha nem látott Leonardo da Vinci-relikviával találkozhat a látogató májusban a Buckingham-palota új kiállításán: a reneszánsz polihisztor (1452-1519) jegyzetfüzeteinek lapjaival, köztük azzal az oldallal, amelyen feljegyezte tudományos kutatásai teendőit.

Az 1510 körül írt listán Leonardo emlékezteti magát arra, hogy szereznie kell egy koponyát, be kell köttetnie az anatómiáról írt könyvét, meg kell figyelnie az emberi agyban lévő lyukat, és le kell írnia, hogy milyen egy krokodil álkapcsa. Listát készített azokról a dolgokról is, amelyeket be kell szereznie, mielőtt útnak indulna.

“Mint minden útnak induló, Leonardo előre összeállította, hogy mit visz magával, a mindennapos tárgyakon kívül – mint az ing, a zokni és egy törölköző – felsorolja anatómiai eszközeit, köztük a csipeszt, a szikét és a csontfűrészt is – magyarázta Martin Clayton, a kiállítás kurátora a The Daily Telegraph napilapnak. – Tudjuk, hogy Paviába tartott, ahol az egyetem orvosiskolájában holttesteket vizsgált.”

A jegyzetfüzetet valószínűleg II. Károly angol király vette meg, és 1690 óta a Királyi Gyűjtemény részét képezi. A teendőkről szóló oldalt a gyűjtemény kurátorai szerint még soha nem állították ki.

Leonardo jegyzeteit gyakran tükörírással írta: vagy azért, hogy megakadályozza, hogy riválisai ellopják a gondolatait, vagy pedig azért, hogy a gyakorta “felforgatónak tartott” tudományos elméleteit palástolja, leginkább katolikus egyház elől.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top