Archív

Megszűnt a szekszárdi Mészöly-tanya helyi védettsége

A Porkoláb-völgyben 1995-ben

Megszüntette a Mészöly-tanya helyi védettségét a szekszárdi közgyűlés, a romos épület helyett a város egy irodalmi egyesülettel közösen új alkotóházat tervez építeni.

A közgyűlés azért döntött a védelem megszüntetése mellett, mert a házon az elmúlt időszakban nem történt állagmegóvás, így megőrizhetetlenné vált.

Mészöly Miklós (1921-2001) szekszárdi születésű író Porkoláb-völgyi présháza 2001-ben került a védendő helyi épületek közé Szekszárdon, de nem elsősorban építészeti, hanem irodalomtörténeti értéke miatt; az író a városszéli völgyben megbújó tanyára visszavonulva több művén, többek közt az Atléta halálán és a Sauluson is dolgozott.

Mészöly írói munkásságának tisztelői 2008-ban, a születésének évfordulóján rendezett emléknapon felhívást tettek közzé

a Porkoláb-völgyi tanya megmentésére, és egy alkotóház létrehozására. Az újjáépítésről együttműködési megállapodást is kötött a tulajdonos szekszárdi önkormányzat és a helyi Pad Irodalmi, Művészeti és Kulturális Egyesület.

Pócs Margit, a szekszárdi városháza közművelődési és civil kapcsolati referense az MTI-nek arról számolt be, hogy kész tervek vannak az alkotóház megvalósítására, a munka akár a nyáron elkezdődhet; Liebhauser János, az egyesület elnökségi tagja ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg alkotóházak fenntartására lehet pályázati forrást találni, építésre nem.

A tolnai megyeszékhelyen idén először rendez Szekszárdi Magasiskola néven alkotótábort fiatal íróknak, költőknek a Mészöly Miklós Egyesület, az MTA Irodalomtudományi Intézete és Szekszárd önkormányzata, a résztvevők segítői Mészöly Miklós-díjas írók lesznek.

A tervek szerint a későbbi helyszín az újjáépült Mészöly-tanya lesz, első alkalommal az író szekszárdi emlékháza ad otthont az alkotótábornak.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top