Archív

Gondolat-jel 2012. április 15. Kossuth adó 11.05-11.58

Mutatja magát a tehetség, de a vásárlóerő rejtőzködik. A Magyar Rádió kulturális hetilapja a tömegkultúra által befolyásolt tehetetlenségi erő együtthatóit igyekszik szétszálazni. Nincs igény a magas kultúrára állítja, aki a semmivel kereskedik. Az érdek természetesen felülír mindent. Show műsorokban csodálja magát a sótlanság, s lassan csak abban bízhatunk, hogy torkig lesz egyszer az, aki nem fogyasztónak, hanem állampolgárnak gondolja magát.

Antall – Turbucz Dávid Horthy Miklós kora és alakja ……………………..……….. 07,43

Nem kell a szerecsent mosdatni, mert a tenyere és a talpa fehér. A kis magyar pornográfiát tovább fokozza, hogy eddig az egyetlen használható Horthy Miklós monográfiát egy amerikai szerző írta, igaz azt legalább lefordították és évtizeddel ezelőtt kiadta a Helikon. Thomas Sakmyster óta az első kísérlet egy árnyalt történelemkép megrajzolására Turbucz Dávid Horthy Miklós című portrékötete.

Tarnóczi László – Magyar Géza és Finta József építészek ………………..…………. 07,17

Nagyot álmodván is lehet keserves az ébredés. A modern építészet nemcsak házakat akart felhúzni, de enyhítette volna a szociális gondokat, közösségeket igyekezett összehozni és meg kívánta szervezni az ideális városszerkezetet. Magyar Géza és Finta József ma is szereti Salgótarjánban épült házait. Csakhogy az akkori technológia, az ekkori elvárások ma már súlyos teherként nehezednek a megélhetését vesztett városra.

Antall – Ari Kupsus a köztársasági elnökök öltöztetője ……………………………… 07,41

Köztársasági elnököket, világhírű autóversenyzőket, orosz milliárdosokat öltöztetett, hogy Helsinki, Tallin, Szentpétervár és Kuala Lumpur után Budapesten a kutyapiszkos Bródy Sándor utcában találjon otthonra. Ari Kupsus finn, és pont olyan, mint ha egy Aki Kaurismaki filmből lépett volna elénk. Kortárs művészeti galériája, rendszeresen rendezett kamarazenei koncertjei társadalmi eseménynek számítanak.

Rádóczy Jusztina – Vukán György és Balázs Elemér ………………….……………. 07.12

New Orleans muzsikusai már rá sem ismernének arra a dzsesszre, aminek akaratlanul is világraszóló ihletői lettek. Ez az ízig-vérig nemzetközi műfaj annyiban sajátos amennyiben magyar klasszikusai azzá teszik. Vukán György és több évtizede működő formációi egy jelentős muzsikus saját játékán és szerzeményein túlmutató hatását mutatják.

Madarassy István – Szobrász és ötvös a Kúria tetejéről …………………….………. 07,29

Madarassy István legfeljebb Benvenuto Cellini mesterrel bíztathatta magát, jóllehet édesapja, Madarassy Walter műtermében cseperedett, s kiváló mestereknél tanult. Volt tehát esélye, hogy megtalálja a tenyérnyi műtárgyak és az épületeket díszítő hatalmas szobrok között a szellemi kapcsolatot. Szerkezetekre komponált domborított szobrai nem nélkülözik az iróniát, a műfajban rejlő teatralitást sem.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Dancsó Mária és Gyurmán Gábor

Műsorunkban a Pécsi Fúzió jazz group felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top