Archív

A Magvető Kiadó újdonságai gyerekeknek a Könyvfesztiválon

FESZT

A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra számos kiadó jelentetett meg gyermekeknek és nyitott szívű felnőtteknek szóló könyveket. Ma két ilyet mutatunk be a Magvető kínálatából. – [Böszörményi Gyula könyvajánlója]

Mielőtt a két alábbi, remek (na, most lelőttem a poént?) könyv bemutatásába fognék, a Könyvfesztivál általam adományozott mottójaként kikívánkozik belőlem egy idézet, mely így szól:

„A kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja. A kutyán belül meg túl sötét van az olvasáshoz.” (Groucho Marx)

Hát igen, ez valóban velős és mély gondolat. Nekem például az jut róla eszembe, milyen kár, hogy manapság egyre többen keverednek a kutyán belülre, megtagadva maguktól az olvasás gyönyörűségét, így válva épp oly sötétté, mint ama bizonyos kutya belseje.

Szerencsére azonban a gyerekek még megmenthetőek a fénynek, és az írók, kiadók mindent meg is tesznek ennek érdekében. Mindjárt itt is van elsőként Darvasi László új kötete, a

Pálcika, ha elindul

palcikaA Koncz Tímea rajzaival büszkélkedő könyv csak első pillantásra emlékeztethet minket kísértetiesen a nagy sikerű Egy ropi naplója című bestsellerre (szerző Jeff Kinney, Könyvmolyképző Kiadó). Amint azonban olvasni kezdjük, azonnal kiderül, hogy itt nem egy kiskamasz mindennapi megpróbáltatásairól van szó, sokkal inkább arról, hogy „Egyetlen pálcika is lehet hős!” Így zeng ugyanis Süni Vitéz jóslata, amiről még nem tudhatjuk, hogy vajon beteljesedik-e? Mert ugye, mi történik egy pálcikával, ha elindul? Hova jut? Kikkel találkozik? Pálcikának sok rokona, barátja van: a ropi, a kötőtű, a fogpiszkáló vagy a szívószál. Bár mind hasonlók Pálcikához, de Pálcika csak egy van. Neki viszont számtalan mesélnivalója akad Daru Dénesről, Gyuszi Nyusziról, a Szalonna Rablókról vagy éppen a rettenetes Fűrész úrról. Darvasi László meséiben Pálcika újra és újra útnak indul, hogy megismerje a világot, miközben a világ is megismeri őt. A nagysikerű Trapiti meseregények után Darvasi László Pálcika-történetein keresztül – és Koncz Tímea játékos illusztrációival – most az egész család megtudhatja: milyen Pálcika szerint a világ.

Csak azt tudnám, hogy mindehhez a Darvasi által kínált-teremtett mesevilághoz miért volt szüksége a kiadónak ilyen veszélyesen megközelítenie a „koppintás” gyanúját (gondolok itt a pálcika-ropi párhuzamra, no meg a grafikai világ zavaró hasonlatosságára), mikor a szövegek és a célközönség (korosztály és téma) valójában egészen más.

Olvasson bele a könyvbe!

Terjedelem: 120 oldal
Méret: 140×210 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 14 2996 1

A második, mára beígért kötet Máté Angi

Kapitány és Narancshalkapitany

című könyve, melynek mottója máris olvasásra ingerel (engem biztosan, de szerintem minden „kutyán kívüli” teremtményt is). Tehát a mottó: „A keresés az, amikor menni kell!” Ezek szerint (hasonlóan Pálcikához) ismét egy „kereső”-történetet tartunk a kezünkben, ami azért elég sokat elárul a 2012-es esztendő magyar szerzőinek lelkiállapotáról. Bizony, így vagyunk mi manapság: mintha úgy éreznénk, hogy útvesztésbe keveredtünk, s máris indulni kell, mert valahogy nincs sehol az a fránya kiút. Máté Angi azonban egészen furcsán, úgymond „tükörből” indítja a maga történetét, hisz hőse, a tengerészkapitány épp hogy nem a tenger titokzatos vizei felé veszi az irányt (azokat ugyanis már ismeri), hanem inkább otthagyja a tengereket, és a városba költözik barátjával, egy narancssárga hallal. Azt mondjuk: a barátja, pedig épp az a történet első fontos kérdése, hogy vajon a kapitány eleget tud-e erről a Narancshalról? Majd kiderül. Addig is Kapitány és Narancshal közös kalandozásba kezdenek, mely során megtudják, milyen a legjobb hely, ahol élni lehet, birtokolhat-e az ember saját Tejutat, és hogy mit jelent az, ha keresünk valamit. Máté Angi a kortárs irodalom ígéretes alkotója: 2010-ben a legjobb első prózakötetnek járó Bródy Sándor-díjat, 2011-ben az IBBY Év Gyermekkönyve díját is megkapta. A Kapitány és Narancshal az első olyan kötete, mely a Magvető Kiadónál jelenik meg. Szerzőtársa, a kötet illusztrátora a sokak által ismert és szeretett Rofusz Kinga (2009-ben az IBBY Év illusztrátora), aki költői, titokzatos, egyértelműen varázslatos rajzaival teszi tökéletesen át- és megélhetővé ezt a csodás mesét.

Olvasson bele a könyvbe!

Terjedelem: 56 oldal
Méret: 240×210 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 14 2896 4

Mára legyen is ennyi elég. Kérek minden „kutyán kívülit”, hogy jöjjön a Könyvfesztiválra, mert aki nincs ott, az könnyen a kutyán bévül találhatja magát!

Időpont:
2012. április 19–22.

Helyszín:
Millenáris, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top