Archív

Hamvas Béla életművének németországi kutatása

Hamvas Béla

Hamvas Béla filozófus, író életművének németországi megismertetésén fáradozik a berlini magyar kulturális intézet (Collegium Hungaricum Berlin – CHB); az első jelentős eredmény egy kutatói állás létrehozása lehetne a mainzi egyetem filozófiai intézetében.

A mainzi Johannes Gutenberg egyetemen rendszeresen foglalkoznak Hamvas életművével, szemináriumokat tartanak a Németországban egyelőre kevéssé ismert magyar filozófus németül elérhető munkáiról. Az egyetem gyakorlati filozófia tanszékét vezető Stephan Grätzel professzor irányításával arra törekednek, hogy Hamvast „beemeljék a Németországban tanított filozófiai kánonba”. – mondta Can Togay János, a CHB igazgatója.

Ez nagyon fontos lépés lehetne a Hamvas-életmű külföldi megismertetésében, hiszen ha egy német egyetem beépíti tananyagába a magyar szerzőt, akkor előbb-utóbb más egyetemek is követhetik. Hamvas „gondolkodása így inspiráló jelenlétre tehetne szert német közegben”, ami jelentős eredmény volna, hiszen a legutóbbi idők kultúrtörténete azt mutatja, hogy „a magyar irodalom és gondolkodás útja Németországon keresztül vezet a világba” – mondta a CHB igazgatója.

Mainzban egyetemi kutatói állást terveznek, kifejezetten Hamvas Béla munkásságának vizsgálatára. Az álláshely fenntartásának költségei bő háromnegyed részben rendelkezésre állnának, amennyiben magyar forrásból a fennmaradó egynegyedet, nagyjából 20 ezer eurót (6 millió forintot) biztosítani lehetne. A CHB ehhez keres jelenleg támogatókat – tette hozzá.

A CHB hosszabb ideje dolgozik a magyar filozófia és esszéirodalom egyik legeredetibb képviselőjeként számon tartott Hamvas németországi recepciójának elősegítésén. A több mint 40 éve elhunyt szerző életműve, „a jelenlegi válságban igen aktuális gondolatai szerte Európában termékeny talajra hullhatnak” – fogalmazott Can Togay János. Hozzátette: Földényi F. László irodalomtörténész segítségével sikerült Hamvast megismertetni Peter Sloterdijkkal, az egyik leghíresebb és leginkább befolyásosnak tartott kortárs német filozófussal, aki a német nyelven elérhető művek tanulmányozása alapján Hamvast „a metafizika mártírjának” nevezte.

A CHB Felkészülés Hamvas Bélára címmel 2010 óta szervez programokat, 2011 májusában például Hamvas-szimpóziumot rendeztek, Can Togay János pedig – a folyamatosság jegyében – hétfő esténként hűséges törzsközönség előtt felolvasást tart Hamvas műveiből a CHB-ban.

Hamvas műveit Magyarországon sokáig szamizdatban terjesztették, munkássága csak jóval a halála után, a rendszerváltást követően vált szélesebb körben ismertté – és elismertté. Ezt jelzi például az 1990-es posztumusz Kossuth-díj. A Karnevál, a Titkos jegyzőkönyv, A bor filozófiája és a további mintegy húsz önálló kötet, valamint több tucatnyi esszé, tanulmány és recenzió szerzőjének életműve német nyelven igen töredékesen hozzáférhető. A CHB egyik fő törekvése ezért, hogy minél több fordítás készüljön. Jelenleg a Szilveszter című Hamvas-regény fordítását szervezi a berlini magyar kulturális intézet.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top