Archív

Újra irodalmi helyszín a New York Kávéház

TurcziCsomós

A legendás New York, Esti Kornél baráti csínytevéseinek környezete, Nagy Lajos Budapest nagykávéházának modellje, mondhatnánk „A Kávéház”. (Csanda Mária tudósítása)

Persze voltak sokan mások is, hogy csak a Karinthyról és Ottlikról ismert Centrált, vagy a Mándy-törzshely Művészt és az Írók Boltja-előd Japán kávéházat említsük a legendás tucatok közül – kinek-kinek a hozzájuk kapcsolódó irodalmi és valós élménnyel. Tersánszky Józsi Jenőre emlékezem, amikor az Abbázia helyén működő gyorsétterem előtt várakozom az Oktogonon. Az ő kávéháza sajnálatosan eltűnt.

GömöriMihályiTurcziA Centrált eredeti állapotára visszaállították, sokat jártunk oda még évtizede, de mára elkommerszesedett, üzletiesedett, csakúgy a Művész az Operával szemben, az Írók Boltjába pedig irodalmi eseményre járunk, nem kávéra.

Közép-Európában amikor elveszti az ember a reményt, már lemond a dologról, egyszerre mégis fordulat következik, hogy-hogy nem, nocsak? Már nem is hisszük. És mégis. Amikor a New Yorkot átvette egy olasz szállodalánc, amerikai elnök szállt meg itt, teljesen lemondtam róla. Az üzleté, hívságé lett, kis-Dubai Budapesten, azaz a legtöbb luxussal ellátott hely, mi keresnivalója lenne ott íróknak? A szép, ám máig felújítatlan Bajza utcai székházban elegerészhetnek.

És ekkor egy üzletember, Nagy Gábor, aki a kávéházi részt üzemeltető magyar cég vezetője, úgy dönt, hogy feleleveníti a vezetése alatt már három éve jól működő, teltházas hely szellemét. Kultúrtörténetet, „misszió”-t emleget, le vagyok nyűgözve. Két szerencsés találkozás, egyik a már említett Nagy Gáboré és Mihályi Gézáé, akik korábbi munkahelyükről ismerték egymást, valamint Mihályi Gézáé és Turczi Istváné, akik íróiskolában kötöttek ismeretséget diákként és tanárként. Mihályi irodalmi pályázatokat indított, kitalálták a Nyugat Irodalmi Páholy-t, a Nyugat Irodalmi Bár-t, meghívott íróvendégekkel, törzsasztalokkal, kedvezményekkel. A már életművet magukénak mondható nagy íróink, a nemzet színészeihez hasonlóan kiválasztottak, törzsasztalt kapnak külön kedvezményekkel.

A Vörös és Fehér teremben, valamint a Bárban, tehát a kávéház emeleti részén, karzatán elevenednek újra az irodalmi asztaltársaságok, de színészvendéget is hívnak havonta, a Színészpáholy házigazdája és moderátora Csomós Éva újságíró. Egyelőre helyben lehet jegyet váltani, ha később nagyobb érdeklődésre számíthatnak, mint az ugyancsak e menedzsment által bevezetett és népszerűvé vált bárzongorista verseny esetében – előre kell majd foglalni.

panorámaElső eseményük április 15-én pályázati versennyel egybekötötten Juhász Ferenc költő beszélgetése művészvendégeivel, Konok Tamással és Kovács Leventével. A verseny végén maga az egykori Baumgarten-díjas költő adja át a nyereményeket. A helyszínhez kapcsolódóan a Nyugat-ból vett idézethez kapcsolódik majd az írók-költők versenye, ennyit árult el Turczi István, aki Tarján Tamással fogja elbírálni a helyben született műveket. Amíg a döntésre várakoznak, a pályázók idegenvezetéssel körbejárhatják a nagymúltú kávéházat, ami egyébként csoportok számára ma is kérhető. Már a nevezéskor olyan népszerű volt a verseny, hogy félidőben le kellett zárni a jelentkezést, és remélik, hogy az irodalom, művészet újra birtokba veszi a helyet, kezdődhet a második aranykor.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top