Archív

Vagány históriák – fesztivál a PIM-ben

kollar-arpad-prae

Költészet napi fesztivál csúcspontjának ígérkezik a Bach Máté fotográfus által készített 50 kortárs költő portréjából álló Vagány históriák című sorozat vetítése, amely április 11-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban lesz.

Íróportrékat sokan, sokféleképpen készítettek már, arról nem is beszélve, hogy a kortárs költészetet is számtalan módon próbálták közelebb hozni “az utca emberéhez”. Éppen ezért felmerült bennünk a kérdés, vajon mennyiben tud újat nyújtani egy kiállítás a kortárs magyar költők portréiból.
kukorelly-endre-praeSokszor emlegetett probléma, akár az olvasás népszerűsítése, akár a magyar irodalom oktatása kapcsán, hogy a fiataloknak roppant kevés ismeretük van a kortárs irodalomról, költészetről, sőt gyakran hallani olyat, hogy a diákok azt hiszik, “ma már nincsenek is költők”; és azt is rengetegszer hallani, hogy a napjainkban egyre nagyobb teret nyerő vizuális médiumokon keresztül könnyebb felkelteni a diákok érdeklődését.
A Vagány históriák címének szellemében, illetve ha már az “utca embere” kifejezés is elhangzott, olyan környezetben készítettük el a kiválasztott szerzők portréit, amelyek hangsúlyozzák és bizonyítják, hogy a kortárs magyar irodalom, azon belül is a költészet nagyon is eleven, a művek nem a sokat hangoztatott elefántcsonttoronyban, mondhatni laboratóriumi körülmények között születnek.
juhasz-ferenc-praeA kiállításon szereplő 50 költő között az idősebb és a fiatalabb generációból olyan elismert szerzőket találhatunk, mint Juhász Ferenc, Borbély Szilárd, Szijj Ferenc, Kemény István, Kukorelly Endre, Győrffy Ákos, Szálinger Balázs, Lanczkor Gábor, Krusovszky Dénes, Simon Márton, Csobánka Zsuzsa, Szöllőssi Mátyás, Závada Péter, Bajtai András és Kemény Lili.

Program (17:00-22:00)

17:00-17:15 Megnyitó házigazda: Juhász Anna
17:15-18:15 Előhang – JAK All Stars-felolvasás
Erdős Virág, Schein Gábor, Jász Attila, Zalán Tibor, Solymosi Bálint
18:15-18:30 szünet
18:30-19:30 Fotó és irodalom (Prae-kerekasztal)

Kiss Noémi, Bartis Attila, Szüts Miklós, E. Csorba Csilla
Moderátor: Benedek Anna

19:30-20:00 szünet (technikai átállás)
20:00-21:30 Kiállítás és vetítés
20:00-20:30 Béki István és k.kabai lóránt performansza (30 perc)

20:30-21:30 Vagány históriák – 50 kortárs magyar író portréja (vetítés) (50 perc)

21:30-22:00 zárás

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top