Archív

Gondolat-jel 2012. április 8. Kossuth adó 11.05-11.58

Csak egyféle erkölcs van, bár sokféle magyarázat. A Magyar Rádió kulturális hetilapja az egymásnak ellentmondó, egymást mégis kiegészítő elgondolások felől igyekszik hírt hozni. A közösség nem nélkülözheti az egyént, mi több az egyéniséget. Nem tudna működni a világ az alkotáshoz nélkülözhetetlen teremtő önzés nélkül, ahogyan a társadalmi együttműködés is eredendő feltétele létezésünknek. Le kell tudnunk mondani, hogy újrakezdhessük azt, amit folytatni érdemes. Új fejezet, új mondatok, a közös emlékezetből.

Antall – Csepcsányi Éva – Dr Ternyák Csaba egri érsek ……………….……..…….. 07,40

Befelé élt minden egyház az elmúlt fél évszázadban. Pedig a hit által szervezett közösség kultúrája nélkül még a közélet is eszmék híján maradhat. Istennel azoknak is érdemes megismerkedni, akik nem hisznek benne, hiszen nincs működő politikai praktikum erkölcsi háttér nélkül. Konrad Adenauer, Acilde De Gasperi és Robert Schuman nevét és életművét újra kell tanulni. Mert Európa hagyománya a keresztény szociális, kereszténydemokrata gondolat is.

Liebhardt Ágota- Szarvas József viszáki vállalása ………………………….…….….07,20

Tanyáról tanyára érkezett Szarvas József, amikor Kaszás Attilával versengve igyekezett szellemi értelemben is hazatalálni. Bár a hortobágyi puszták éppen a kitelepítés sötét emlékét idézték az őrségi gazdálkodókban, a fővárosi művészt befogadta Viszák. A kultúrpajtában színház, képzőművészet, zene.

Antall – Sipos Lajos Babits Mihály 1918-1919-es leveleiről …………………………..07,28

A történelem tőrt vet, s hurokra kerül az is, aki egy új világot remél. Az illúziók finom szálaiba gabalyodik egy nagy nemzedék szinte minden jelentős gondolkodója, mert a változás tragikus és véres díszletei csak utóbb láthatók a maguk teljességében. Babits Mihály Húsvét előtt még csak nem is sejtheti, hogy a világégést, s az értelmiségi elgondolásokat az ország veszte írja felül.

Vasváry Annamária – Kása Béla Indiai vetített képei Indiáról ………………………07,28

A kölni képzőművészeti egyetem és a nagy nemzetközi képszerkesztőségek bélelt közegét hagyta oda a cigánykaravánok kiszámíthatatlan világáért. Erdély, Moldva és onnan már csak egy ugrás Ázsia. Vetített élményként hónapokon át hozzáférhetünk az életmű Indiában született darabjaihoz a Néprajzi Múzeumban.

Antall – Makovecz Anna és a levél mintázatú járólapok ……………….………….… 07,29

Képeire hajthatjuk fejünket, hiszen párnára fest. Hímzésein a bevásárláshoz és a mindennapi élethez nélkülözhetetlen dolgaink listáját olvassuk. Járólapjain a természet lenyomatait csodálhatjuk. Képzőművészeti elgondolásain nem meghökkeni, inkább elgondolkodni érdemes. Egy nagyon idegen, és nagyon ismerős természetesség az, amely szembemegy minden trenddel, és ez így van trendjén.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Bándi Domokos, a Hangmesterek Soós Zoltán és Gyurmán Gábor

Műsorunkban a Szabó Dániel trió felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top