Archív

Örkény 100 – A PIM-ben nyílik az emlékév

Örkény

Örkény István születésének 100. évfordulóján csütörtökön este fél hatkor Esterházy Péter író és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitja meg a Mi mennyi? – Örkény István százéves című kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A tárlat bemutatja az életút főbb állomásait, miként lett a jómódú polgári családban született, gyógyszerész és vegyészmérnöki diplomát szerzett, ámde írói ambíciókat dédelgető fiatalemberből a háborút, hadifogságot megjárt, az 1950-es évek végén kényszerű hallgatásra ítélt, majd az 1960-as, 1970-es években világhírű szerzővé, alkotó művésszé váló ember.

A múzeum ad otthont csütörtökön délelőtt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Egypercesek színpadra című középiskolai drámapályázatának ünnepélyes eredményhirdetésének, bemutatják a Magyar Nemzeti Bank Örkény István emlékérmét, valamint elindítják az Országos Széchényi Könyvtár www.orkenyistvan.hu honlapját is.

A belvárosi intézményben három órától könyvbemutatókkal emlékeznek az íróra. A Palatinus Kiadó, az Örkény-életműsorozat gondozója, az író születésének 100. évfordulóján két új kötettel jelentkezik: az Április című, eddig még nem publikált fiatalkori kisregénnyel és az Egyperces levelek bővített, negyedik kiadásával.

Az Arcus Kiadó Kétpercesek – Hommage á Örkény címmel albumot jelentet meg, amelyben száz kortárs képzőművész grafikája kíséri a válogatott egyperces novellákat.

A Tevan Alapítvány és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület gondozásában megjelenik a Tevan Könyvtár Új sorozatának első kötete, a 2×1 perces novellák. A könyvben kortárs írók egyperces parafrázisaikkal tisztelegnek Örkény István előtt. Csütörtökön este nyolc órakor Nézzünk bizakodva a jövőbe címmel emlékestet tartanak az Örkény Színházban, ugyanitt hirdetik ki az Örkény István-drámapályázat eredményeit is.

Április 6-án PIM-ben mutatják be Berényi Gábor A Szkalla lányok című művét, amely az író híres drámáján, a Macskajátékon alapul. A pódiumszínházi előadásban Gizát Tordai Teri, Orbánnét Béres Ilona alakítja.

Április 7-én hét órakor Meddig él egy fa? címmel nagyszabású Örkény-gálaesttel emlékeznek az íróra a Pesti Színházban Marton László rendezésében. A teátrumban 18 órától a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei Forgács Péter vezetésével adnak elő az író Mese-levelek című könyvéből rövid részleteket. A gálaestre Budapest és a vidék számos színházából érkeznek színészek, színházigazgatók; este hét órától az ő előadásukat láthatják a nézők. A produkció Örkény István novelláiból, leveleiből, televíziós interjúiból, népszerű Örkény-darabok monológjaiból felcsendülő részletekkel idézi fel az író alakját és nagysikerű műveit.

A Cultiris Galériában május 31-ig látható az a fotókiállítás, amelyen neves fotográfusok – Balla Demeter, Benkő Imre, Danis Barna, Dormán László, Keleti Éva, Koncz Zsuzsa, Szilvásy Z. Kálmán, Nádas Péter – idézik fel a Kossuth-díjas író életét.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top