Archív

Szegeden már ma kezdődik a Költészet napja

Keresés a weben

Kp0847

Bár a Költészet napját csak a jövő héten ünnepli az ország, Szegeden már keddtől egészen április 14-ig várják verses programokkal, köztük szabadtéri és “sereges” felolvasással, kötetbemutatóval és flash mobbal a költészet kedvelőit.

A Versünnep április 3-án, kedden este a Bálint Sándor Művelődési Házban indul, ahol a szegedi önkormányzat, a Szegedi Írók Társasága, a Szeged folyóirat, a Bába Kiadó és a Dugonics Társaság estjére várják a közönséget.

Április 4-én, szerdán – Juhász Gyula születésnapján – délután 5 órától az EDF DÉMÁSZ-székház aulájában versperformansz zajlik majd felolvasásokkal, kéziratok árverésével, muzsikával és az erre az alkalomra megjelenő, Szarvasfiak unokái című antológia bemutatásával, amely 18 fiatal szegedi és Szegedhez kötődő költő mintegy száz versét tartalmazza. Az eseményre délután a belvárosban a Király König Péter Zeneiskola rézfúvós együttese toborozza a versszeretőket.

“Sereges versfölolvasást” hirdetett az ünnep alkalmából a Szögedi Védegylet. A szervezők célja, hogy a Roosevelt téren Juhász Gyula születésnapján, szerdán minél nagyobb “sereg” szavalja el a költő Szeged című versét. A rekordkísérletet követően bárki elmondhatja kedvenc versét is Juhász Gyulától.

A Facebookon is szerveződik egy szegedi program április 11-re, József Attila születésnapjára, a költészet napjára: Az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület vezetésével folyamatos versfelolvasás lesz a Dugonics téren és verses villámcsődület is várható a város több pontján. Közreműködik a Lábjegyzet Színház, a Szegedi Egyetemi Színház, a Szegedi Kikötő és az Azték Színjátszó és Tánccsoport.

A Grand Caféban április 12-én délután Vincze Fruzsina tart zenés előadást, amelyet kerekasztal-beszélgetés követ irodalmárok, kortárs költők és írók részvételével. Este pedig a Szegedi Egyetemi Színház és az Impro Stúdió közös előadásában versek hangzanak el zenére, többek között József Attila, Károlyi Amy, Radnóti Miklós, Illyés Gyula, Kányádi Sándor és Paudits Zoltán művei.

Április 14-én, szombaton 10 órától a Somogyi-könyvtárból Verslábaló címmel játékos irodalomtörténeti emlékséta indul József Attila és Juhász Gyula emlékére.A két évforduló tiszteletére a Szeged folyóirat Facebook-oldalán szavazni is lehet: mindenki voksolhat kedvenc József Attila-, illetve Juhász Gyula-versére.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top