Archív

Gombold újra! – album és divatbemutató

gombold1

A magyar viselettörténet 1116 évén végigkalauzoló album jelent meg.

A honfoglalástól napjainkig követi végig a hazai viselettörténet fontos állomásait A magyar divat 1116 éve című album, amely a Gombold újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázatot lezáró egész napos rendezvény alkalmából jelent meg.

„Ez a hiánypótló kiadvány a honfoglalástól az első Gombold újra! Divat a magyar pályázatig kíséri végig hazánk viselettörténetet” – mondta el Szűcs Péter, a 256 oldalas kötet egyik szerzője a szombati Dress code: Business elnevezésű konferencián, amely az idei Gombold újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázatot lezáró egész napos programsorozat nyitóeseménye volt.

F. Dózsa Katalin, a könyv másik szerzője elmondta: utoljára 1904-ben jelent meg a témában hasonló volumenű képes album.

A mintegy kétszáz gyönyörű divatrajz, korabeli fénykép, plakát és múzeumi tárgy képmásával illusztrált vaskos divatanyag a magyar viselet és népviselet történelmi változásain kalauzolja végig az olvasókat, és megismerteti őket az európai divat magyarországi hatásával. A könyv érdekes és izgalmas kérdésekre ad választ: lehet-e divatnak nevezni a honfoglalás kori viseletet, hányszor volt Budapest divatközpont, és milyen volt a divat helyzete a szocialista tervgazdálkodás keretei között.

Az 1116 évet felölelő divatanyag angol és magyar nyelvű szöveggel jelent meg. Az olvasók elmerülhetnek a magyar divat aranykorának számító korszakokban. Ezek közé tartozik a 19. század vége: a magyar divatipar kiépülésének az ideje, amikor a divatszalonok megjelentek a fővárosban – húzta alá Szatmári Judit társszerző.

A következő meghatározó korszak a két világháború közötti időszak volt, a magyar divattervezés kibontakozásának ideje. Az 1930-as években már megjelent az igény a magyar divattervezés iránt, beindult az oktatás, és a divatnak művészeti rangja lett. A Simonovics Ildikóval kiegészült alkotói gárda szerint annyi izgalmas kérdés merült fel az album elkészítése során, hogy felvetődött a kifejezetten 20. századi divatra koncentráló könyv elkészítésének a gondolata is.

A Dress code: Business című konferencián továbbá a márka arculatának mint a siker kulcsának a kérdése; a magyar tervezők versenyképessége, valamint a „fast fashion” és a „high fashion” márka közötti kommunikációs különbségek kerültek terítékre. Ez idő alatt az árusok már be is rendezkedtek a reggel tíz órától este hétig látogatható WAMP Fashion vásárra. A forgatagban egyebek között speciális bőrnyakláncok, apró tobozfülbevalók, színpompás táskák, kitűzők, valamint parányi filclepkéket és függönyrojtokat idéző fülbevalók közül válogathatnak a látogatók.

Délután öt órától a rendezvényre külön meghívott tíz tervező veszi birtokba a kifutót. A Magyar divat 2012 című bemutatón az ifjú tehetségek, és a már befutott designerek 2012/2013-as őszi-téli kollekciói mutatkoznak be. Sármán Nóra, a Kepp Showroom és Tomcsányi Dóri a legfiatalabb tervezők képviselőiként, Abodi Dóra, Mojzes Dóra, Lakatos Sándor, Benus Dániel, és Szegedi Kata az új generáció színeiben, az Artista, valamint Konsánszky Dóra pedig már befutott tervezőkként mutatják be a kollekcióikat.

A nap fénypontjának számító Gombold újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázat divatbemutatóval egybekötött eredményhirdetése este hét órakor kezdődik. A közönség megismerheti a mintegy ezer regisztrációból a döntőbe jutott harminchat pályaművet. Az este végén a két meghirdetett – a kortárs öltözéktervezési, valamint a design és hagyomány – pályázati kategóriákban hirdetnek két-két győztest, akik a fődíj mellett, számos különdíjban is részesülnek.

Néhány órával később: Jurta formát idéző szoknyamegoldások diadalmaskodtak a Gombold újra! pályázat divatbemutatóján

Az építészet és a divat különleges találkozásából megszületett, jurta formájú szoknyarésszel bolondított ruhák diadalmaskodtak az idei Gombold újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázat Millenáris Parkban megrendezett záró divatbemutatóján. Szombaton az este folyamán a már befutott hazai tervezők 2012/2013-as őszi-téli kollekcióit is megismerhette a közönség.

gombA Zsindely elnevezésű kollekció a népi építészetből merít: anyaghasználat és formavilág szempontjából is. A szoknyák például a jurta formát idézik – mondta el az MTI-nek Farkas Anett, a pályázat fődíjának nyertese. Mint hozzátette: a magyar népi építészet meghatározó alakja Makovecz Imre, így az ő stílusa szintén jelentős ihletforrás volt a számára. A ruhák kivitelezését egyedül végezte, mindössze a szabásmintákhoz kért segítséget, hiszen nem tanult divattervezést. Elmondta, a jövőben szívesen foglalkozna a tervezéssel, és továbbra is előszeretettel vegyítené az építészeti tanulmányaival.

Az első Gombold újra! Divat a magyar pályázatot és divatbemutatót 2011 tavaszán a magyar EU-elnökség kiemelt kulturális eseményeként rendezték meg. A magyar népviselet reneszánszát ünneplő első széria mintegy 450 jelentkezőt vonzott. A pályázók tetszőlegesen választott magyar viselettörténeti értékeket írtak át kortárs, a nemzetközi divatvilág trendjeit követő formába. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy az idei divatbemutatót a tavalyi győztes, és az immár saját márkával (INER) is rendelkező Gyöngyösi Renáta kollekciója nyitotta meg.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként működő Design Terminál Non-profit Kft. 2011 novemberében írta ki a pályázat második szériáját. Az idei év egyik különlegessége, hogy a pályázók két kategóriában is indulhattak. A kortárs öltözéktervezési pályázat a tavalyi szempontok szerint épült fel, míg a design és hagyomány kategóriában fiatal magyar divattervezők által előre elkészített szabásminta alapján, hagyományos kézműves technikával vagy anyagból készült, egyedi ruhadarabokkal pályázhattak a jelentkezők.

gomboldA mások mellett Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Florence Deladriere, a Marie Claire International divat- és szépségrovatának vezető szerkesztője és Zoób Kati divattervező alkotta zsűri több mint ezer jelentkező közül választotta ki a továbbjutókat: 24 pályamunkát a kortárs, illetve tizenegyet a design és hagyomány kategóriában. Előbbiben Nagy Móni és Hendzsel Ilona nyerte meg a legjobb kiegészítőért járó díjat. A design és hagyomány pályázatban Somogyi Alettnak ítélték a legjobb kollekcióért, és Vitányi Annának a legjobb kiegészítőért járó díjat.

A kortárs öltözéktervezési pályázat nyertesei 1,1 millió forintos pénzjutalomban részesülnek, továbbá a Marie Claire magazin ötéves születésnapi számának a címlapján, illetve a Marie Claire Fashion Days-en is bemutatkozhatnak. A design és hagyomány pályázat győztesei pedig 400 ezer forinttal gazdagodnak, valamint féléves gyakornoki időt tölthetnek a Katti Zoób és az Attitude márkák műhelyében.

A pályázat idei újdonsága volt, hogy a záró divatbemutatót egész napos rendezvény előzte meg. A meghívott tervezők bemutatója bőrben, bundában, tollakban és merész anyag-, szín- és szabásmintában gazdag téllel kecsegtet. Pimasz vállmegoldások, szemkápráztató minták és időutazásra invitáló bundaköltemények váltották egymást a kifutón. A Magyar divat 2012 bemutatón Sármán Nóra, a Kepp Showroom és Tomcsányi Dóri a legfiatalabb tervezők képviselőiként, Abodi Dóra, Mojzes Dóra, Lakatos Sándor, Benus Dániel, és Szegedi Kata az új generáció színeiben, az Artista, valamint Konsánszky Dóra pedig „veteránként” fogadták a közönség tapsát.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top