Archív

Gondolat-jel 2012. április 1. Kossuth adó 11.05-11.58

Ha nem vagy célcsoport jobb, ha meg sem születsz! A Magyar Rádió kulturális hetilapja az üzleti világ érdeklődésén kívül rekedtek kulturális esélyeit latolgatja. Ha kiöregedünk a piacról egyetlen kofa sem kíváncsi ránk. Ha kiszegényedünk a világból nem kellünk a marketingeseknek, ránk sem néz a televízió, nem keres a reklám. Vágyaink árucikké válnak, ha nem adunk esélyt a költészetnek. Nem tojást, nem pénzt költünk, hanem verset írunk és olvasunk. A megtartó örökkévalóság és a feledhető pillanat. Egyensúlyozzunk.

Antall – Fejős Zoltán Rákosi Mátyás és a kultusz ajándékai ……………….……….. 07,35

Reménykedni akart mindenki a világháború háború után. Keveseknek lehettek sejtései a diktatúrát a megszállókra támaszkodva, az ávót létrehozva, a politikai pártokat szalámizó kommunista párt terveiről. Az újjáépítés, a földosztás, a társadalmi felemelkedés, a viszonylagos politikai szabadság, a holnapra megforgatjuk a világot hangulata sokakat elringatott.

Vajland Judit – Kőszeghy Attila az építészet esélyei ………………………………….07,17

A gondolatnak nincsen teteje, ajtaja, ablaka. A házban viszont lakni lehet, az épület az élet tere. A tiszta funkció mellett mégis kell az embernek valami más is. Hogy aztán ez a nemzetközi trendek – nagyképűségében is provinciális – leképezése, avagy a hagyományok újraértelmezése, ez a szakma örök dilemmája. Világképek mentén szerveződnek az iskolák.

Antall – Czajlik Zoltán és Soós Zoltán a légi régészet ……………………………..….07,28

A régészek föld alá szállása a polgári repülés és a fényképezés egymásra találásával fölé szállássá vált. Czajlik Zoltán egy francia tudós társaságában nyolc esztendeig leshette el a virtuális feltárás, a látvány egésze felől való régészeti közelítés titkait. Soós Zoltán a Maros megyei múzeumok igazgatója pedig teret adott az egyedülálló tágasságú kutatásnak, s az ebből született kiállításnak is.

Vasváry Annamária – Hamar Dániel a Best of Muzsikás lemez …..…………………07,28

Úgy maradt amatőr a Muzsikás együttes, hogy professzionálissá tudott lenni. A világhír már csak ráadás. Hamar Dániel fizikus-csillagászként például az űrzajok vizsgálatát hagyja oda, ha a hangszer után nyúl a pénteki gyerek táncház, vagy a Carnegie hall közönsége miatt. Dupla lemezválogatásukat Joe Boyd készítette el Fly Bird, fly címmel.

Antall – Kő Boldizsár játszó terei Budapesttől Katalóniáig ……………..…………… 07,30

A művészben tovább él a gyermek, s ez nem infantilizmus, hanem az alkotáshoz nélkülözhetetlen ártatlanság. Kő Boldizsár addig rajzolgatta, színezgette grafikáit, míg azokból a gyermekei (majd valamennyi gyermek) kedvére szobor nem lett. Kő Csikó Lázárt, Kő Holló Ábelt, Kő Rózsát és Kő Violát nem kell irigyelnem gyermekkoráért. Legfeljebb azért, hogy apjuk a játszótársuk maradt, amikor dolgozik, akkor is.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Sallai Hajnalka és Lajer Rita

Műsorunkban Bacsó Kristóf quartet felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top