Archív

Claudio Magris és az északi országok a Könyvfeszt díszvendégei

claudio-magris

Várhatóan mintegy 300 új kötettel, 350 programmal, félezer anyaországi és határon túli magyar, illetve több mint 60 külföldi szerzővel várja a látogatókat április 19. és 22. között a Millenárison a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek idei díszvendége Claudio Magris olasz író és az északi országok lesznek.

Az úgynevezett északi országok csoportnév Dánia, Svédország, Norvégia, Izland, Finnország, valamint az autonóm Feröer-, Aland-szigetek és Grönland közös díszvendégségét fogja össze; a régió reprezentatív északi standdal is bemutatkozik a könyvfesztiválon – közölte a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Dán Kulturális Intézet igazgatója.

Hanne Tornoe elmondása szerint a könyvfesztiválra több mint húsz északi szerző érkezik, többek között a svéd Hakan Nesser, a norvég Jostein Gaarder és Tina Amodt, a dán Janne Teller és a finn Leena Lehtolainen. Számos kísérőrendezvény is bemutatja majd a régió sokszínű kultúráját: a Millenárison fellép egy grönlandi hagyományőrző kórus, és Karen Blixen-kiállítás nyílik, míg a Petőfi Irodalmi Múzeumban August Strindberg-tárlatot láthatnak az érdeklődők, de lesznek északi programok például a Titanic Filmfesztiválon és az A38-on is.

Barna Imre, a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke Claudio Magrisról szólva kiemelte: a trieszti író a „Duna-gondolat”, azaz a közép-európai diskurzus egyik legjelentősebb képviselője. A Duna című regényével világhírűvé vált, évek óta a Nobel-díj várományosaként emlegetett szerzőnek a könyvfesztiválra új műveit jelenteti meg az Európa és a Libri Kiadó is – árulta el.

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára bejelentette: a könyvfesztivál díszvendég országa 2013-ban Olaszország lesz, ami a magyar diplomácia számára is fontos esemény, hiszen abban az esztendőben erősíti a kulturális kapcsolatokat Itáliával, amikor hazánk az egykor olasz-magyar javaslatra létrejött Közép-Európai Kezdeményezés elnökségét látja el.

Zentai Péter László, az MKKE igazgatója kiemelte: a rendezvénysorozatra várhatóan mintegy 300 új kötettel jelentkeznek a hazai kiadók, a 350 kísérőprogram között pedig lesznek pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, koncertek, kiállítások és színházi premier is. A szervezők reményei szerint a könyvfesztivál 2012-ben is eléri a tavalyi 61 ezres látogatottságot; a rendezvényre idén is 500 forint lesz a belépti díj, de ez a standoknál levásárolható.

A könyvfesztiválra jelenik meg a librarius könyvek sorozatban egy finn groteszk novellákat tartalmazó, meglehetősen szórakoztató, Tavalyi vaj című kötet, és Bán Teréz életrajzi regénye: Egy asszony másik élete.

A csütörtöki nyitónapon Claudio Magris Esterházy Péter társaságában mutatkozik be a közönségnek, majd Grecsó Krisztián író laudációját követően Tarlós István főpolgármestertől veszi át a Budapest Nagydíjat. A Goethe Intézet és a Frankfurti Könyvvásár ezen a napon olyan kiállítással jelentkezik, amely a németországi könyves rendezvény Békedíját mutatja be, amelyet Claudio Magris és Esterházy Péter is megkapott.

Ismét a Millenáris Fogadóban kap helyet a magyar gyermekkönyvkiadók összefogásával megvalósuló Gyermek(b)irodalom, ahol rengeteg felolvasás, bábelőadás, meseprogram, játszóházi foglalkozás és koncert várja a legkisebb olvasókat – jegyezte meg Zentai Péter László.

Karádi Éva szervező az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljáról szólva elmondta, hogy a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő találkozóra húsz fiatal szerző érkezik a kontinens országaiból, Ciprustól Portugálián át Finnországig; Magyarországot Gerőcs Péter képviseli. Az elsőkönyvesek szombaton közös pódiumbeszélgetésen vesznek részt, műveikből pedig ez alkalommal is háromnyelvű kötet jelenik meg a könyvfesztiválra.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjairól, kiállítóiról és vendégeiről csütörtöktől a www.bookfestival.hu honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

Forrá: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top