Archív

Benes József: Alakváltozások

benes

Benes József Munkácsy-díjas festőművész Alakváltozások címűkiállítása nyílik 2012. március 19-én 17 órakor a kecskeméti Museion Galériában.

Benes József művészete két nagy témát jár körül: a tájat és az embert. A tájat és az embert (férget, bábot, figurát vagy éppen gólemet) pusztulásában, szétesésében is mutatja. Táj és gólem, jó évtizede már, hogy Benes képi világának legfontosabb jelenségei önálló életet élnek.

Vörös figuraElőbb a táj önállósult, később a gólem, Benes örök figurája. Benes kihasználja a lehetőségeit, hallatlan tudatossággal építkezik, önálló világának összes összetevőjét elemzi, tanulmányozza, nemcsak a világot színezi, hanem az értékek hiányát, a semmit is…

De ezt a megalázott, szétvert, felboncolt-széjjel tépett embert Benes artisztikus vonásokkal, a stilizáltság előnyeivel és szépségeivel, a mozgás eleganciájával, színekkel, kecses tartásokkal, játékos vonásokkal ruházza fel, a rútat elemzi, s teszi széppé, mintha a rútból kiindulva a hagyományos esztétikai törvényekhez ragaszkodva építené fel világát.

Nem ezt teszi elsősorban. Ismét csak színezi a világát, ahogy Camus abszurd embere sem tett mást, mint színezte a semmit. A tájak és a gólemek változatai, egyáltalán, a változatok sem azt mondják, hogy Benes rajtuk keresztül az eredetit keresi, hanem azt, hogy az eredeti már nem létezik, ami létezik, az nem más, mint a változatokban való létezés szabadsága. Ennek tudata viszont legalább annyira szabaddá teheti a művészt, mint a semmi, a szépség hiányának színezése.

A kiállításra a Kecskeméti Kortárs MűvészetiMűhelyek invitálják a nézőket.

Megnyitóbeszédet mond: Bacsa Gábor irodalomtörténész

Utána a Birkás Bor- és Pálinkaház borait kóstolhatják.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top