Archív

Gondolat-jel 2012. március 11. Kossuth adó 11.05-11.58

A művészet mindent túlél, miközben a pénztelenségbe belehal. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a hét szűk esztendő és a megkésett tőkeinjekció eszméletvesztése felől figyeli a kizökkent időt. Hamlet nem törődhet az adósságállománnyal, neki ott a kétely és a bosszú, miközben a megfelelő pillanatban kardot kell rántania. A méreg persze akkor is hat, ha igyekszünk a hazai vagy az európai közállapotok tarthatatlanságán felül emelkedni. S hogy ki kinek adósa ebben a világban, s hogy értékkel bír-e még az emberi minőség, a szépség, a tudás, a tisztesség, arról a tartozik-követel rovatok szóljanak. Plusz ÁFA.

Antall – Kocsis Zoltán Bartók és Stravinsky felől …………………………..……..…. 07,55

A karmester beint és alkalomadtán nemcsak a zenekarnak. Jóllehet Kocsis Zoltán, ahogy más kortárs is, fekete-fehérnek látta a billentyűket, de időnként fölpillantott és körülnézett már akkor is. Két kötet is beszélteti őt, az egyik negyven év beszélgetéseit szedte össze, írta le a képernyőről, a hangszalagról. A szilenciumok, az írásban soha nem rögzített letiltások kimaradtak.

Tráser László – Miklós Péter Orwell és az egyházi szerepek ……….……………….. 07,05

A birodalom visszavágott, s a megelőző csapás pusztította az alsópapságot, bezáratta, vagy leromboltatta a templomokat. Aztán finomodtak módszerek és országonként változtak is. Legyőzetve győz – Keresztényüldözés a kommunista diktatúra idején címmel tartottak Emlékkonferenciát Veszprémben, a Mindszenty-év rendezvényeként.

Antall – Alföldi Róbert és a lázadó Hamlet …………………………..…………………07,11

Ha nem szól a korához a színház, akkor az múzeum. Bár bizonyára az ismert darab érintetlen fölmondása is beszédes lehet, Alföldi Róbert rendezéseire, az ő általa vezetett színház világára nem ez a jellemző. Ez a szerepvállalás, ez a küldetés egyébként a magyar színháztörténet nagy történelmi korszakáig nyúlik vissza. Hamlet pedig adja magát.

Valjand Judit – Kecskeméti Gábor a tudomány törése ………………………….……07,27

Három kézikönyv között egészen biztosan van két kicsi hézag, különben nem tudjuk őket levenni a polcról. Aztán egyetlen tudományos tanácskozás is elég, hogy tudatosuljon, hogy a rés az egy szakadék. Másként működött az irodalom a romantika előtt, mint utána, így másképp is kell beszélni róla. Ez pedig hatni fog a kortársakkal kapcsolatos elképzeléseinkre is.

Antall – Kocsis Imre a Kogart galériában ……………………………….…………….07,32

Gumicsizmába öltöztetett Kubikus talicskája egy korszak címer állatává lett. Ám mivel nem növesztett égig érő elméleteket munkássága köré, Kocsis Imre festészete, grafikái, plasztikái szuverenitásuk mellett árvaságukat is őrzik. Ezzel az egyedülálló teljesítménnyel nem tud mit kezdeni az utókor akkor sem, ha szinte minden művészi gesztusának tucatnyi folytatója lett.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

A gyártásvezető: Bándi Domokos, A hangmesterek Farkas Szilvia, Sallai Hajnalka és Gyurmán Gábor

Műsorunkban a Dresch Quartett felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top