Archív

Gondolat-jel 2012. március 4. Kossuth adó 11.05-11.58

Egyre többet tudunk a világról és egyre tétovábbak vagyunk benne. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a fejlődés kockázatos közhelye helyett a túlélés esélyeit latolgatja. A világegyetemet is könnyedén szétkapjuk, csak legyen képességünk újból összerakni. Az egészet egyben látó, rendszerben gondolkodó polihisztorokból kevés van. Ám a tehetség szívesen mutatja magát, ha a lebutított társadalom egyáltalán kíváncsi rá.

Antall – Hámori József Szentágothai Jánosról………………………………………… 07,44

Úgy vizsgálta a részleteket, hogy mindig az egész érdekelte, mi több a működés. Szentágothai János a magyar agykutatás nemzetközi hírű szakembere már egyetemi évei alatt alapvető felfedezéseket tett az agyműködésének világában, s a pécsi anatómiai intézetben az egész tudományos világra kitekintő műhelyt teremtett. Az UNESCO emlékéve idézi őt.

Tráser László – Máté Tóth András vallástudós Szarajevóban ……………….….…. 07,35

A határon is átrepült egy-egy eltévedt lövedék, s mi észre sem vettük, hogy puskaporos hordón ülünk. Jugoszlávia végzetes ellentmondásait nem oldotta fel Joszif Broz Tito, a nemzetiségek testvériségét sulykoló diktatúrája, ahogy a háború sem. Az Egyesült Államok és Európa igyekszik megoldásokat keresni, de eddig csak a Ferencesek tudták egy asztalhoz ültetni az érdekelteket.

Antall – Vörös István és a cseh történelem ……………………..……….……………07,20

Csehül állunk a csehekkel, mert szeretjük Prágát, igyekszünk velük lépést tartani a sörivásban, és a lehető legkevesebbet tudunk róluk. Vörös István költői életműve éppen a műfordításokon keresztül kötődik a cseh irodalomhoz, ám a történelem hátsó be és kijáratait is remekül sikerült megismernie. A csehek túl akartak, és túl tudtak élni sok mindent és erre akkor is érdemes figyelni, ha a mi márciusunk könnyebben nyúl a kardhoz.

Gergó Judit – Móricz Zsigmond naplója …………………….………………..………. 06,58

A közel ezer oldal egészen más oldaláról mutatja az írót. Móricz Zsigmond naplója publikálásakor is döbbenetet keltett, ahogy a hozzátartozóknak is el kellett fogadnia az elfogadhatatlant. Nagyapjuk nem egy szobor, hanem egy hús-vér, szerelmes férfi. A szombathelyi Weöres Sándor színházban kétszer vitte színire mindezt Koltay Róbert és B. Török Fruzsina február

ban. Gergó Juditnak sikerült megszólaltatnia az unokát, Kolos Rékát is.

Antall – Incze Mózes Élesd felől Olaszországba ……………………………………… 07,10

Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz. A Képzőművészeti Egyetemen kapta mesterétől Nagy Gábor festőművésztől ezt a tanácsot a növendék Incze Mózes. Eredi tehetsége már akkor mutatta, hogy elképzelései messze túlmutatnak egy groteszk szürrealizmus szemléletén. Finom szimbolizmusa, gazdag anyagkezelése, a látványt látomássá érlelő türelme szinte egyedülállóvá teszi munkásságát.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

A gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek: Sallai Hajnalka és Horváth Zsolt

Műsorunkban Alvin Queen felvételei forogtak

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top