Archív

A határ menti létről születnek színházi előadások Szegeden és Szabadkán

maszk

A határ menti létet és a kapcsolatokat bemutató előadásokat hoz létre magyar és szerb színészek részvételével a szegedi a Maszk Egyesület és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház (KDSZ).

Balog József, a Maszk elnöke a Pass-port elnevezésű kezdeményezésről tartott hétfői szegedi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közös munka során az idei évben három színházi előadás születik: egy a vajdasági, szerbiai életről és viszonyokról, egy a magyarországiról Szegedre és a régióra fókuszálva, a két produkció keresztmetszeteként pedig létrejön egy harmadik is, amelynek segítségével további értelmezési síkok nyílnak meg.
Az előadásokban a KDSZ társulatának tagjai mellett a szabadkai Népszínház két szerb színésze, valamint két szegedi művész szerepel majd, a rendező Urbán András lesz.
A kész darabokat a Régi Zsinagóga tavaszi és őszi programjában és a nyári THEALTER fesztiválon láthatja majd a szegedi közönség, Szabadkán pedig a KDSZ tűzi őket műsorra.
Urbán András elmondta, hogy a színdarabok megszületését témakeresés, élmény-, tapasztalatgyűjtés előzi meg. A színészeknek ki kell lépni a szokásos színházi közegből, más feladat is vár rájuk: interjúkat készítenek a határ magyar és szerb oldalán lakókkal. A több száz beszélgetés során arra keresik a választ, hogy az emberek hogyan látják saját sorsukat, környezetüket, s mint gondolnak a határ túloldalán élőkről.
A szociológiai kutatások eredményéből háttéranyag készül, amely mintegy inspirációul szolgál majd a darabokhoz – tette hozzá a művész.
Az anyaggyűjtésről, a próbafolyamatokról és a – nem csak színházi-esztétikai szempontból kísérleti – előadásokról dokumentumfilm is készül.
Urbán Andrással és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal 2003 óta működik együtt a szegedi Maszk Egyesület, a közös munka eredményeképp eddig tíz előadás jött létre, amelyek közül több Magyarországon és külföldön is rangos fesztiváldíjakban részesült.
A Pass-port projekt tervezett költségvetése mintegy 100 ezer euró, ennek 85 százalékát a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program révén az Európai Unió biztosítja.

MTI

Az illusztráción:

Urbán András Társulata – Tolnai Ottó: A kisinyovi rózsa – avagy Manhattan
Fotó: Tóth Balázs Zoltán

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top