Archív

Gondolat-jel 2012. február 26. Kossuth adó 11.05-11.58

A gondolatok elleni hajtóvadászat éppoly riasztó, mint az emberek elleni. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a megbélyegzés helyett a megértés esélyét igyekszik megteremteni. Mivel elhatárolódásból, elutasításból, tiltásból még soha nem születtek érvényes válaszok – a mégoly riasztó társadalmi jelenségekre, érdemes a tükör előtt gyakorolni, hogy legalább önmagunkat megtanuljuk meghallgatni. Hiszen te is én vagy, amikor kellő empátiával megpróbálod megélni, amit én megéltem.

Antall – Katona Tamás az Aranybullától az alkotmányig ………………………………….. 07,43

A történész jelenideje – maga a múlt. Különösen akkor, ha kijut neki az úgymond sorsfordító eseményekből, a világháborúból, ötvenhatból, de még a rendszerváltoztatásból is. ha valakinek a történelmi eszményei, társadalmi elképzelései nem estek (az elvárt módon) egybe a hivatalos szemlélettel, annak maradt a távolabbi múlt. Mindenekelőtt 1848-1849, de ha kell akár az Aranybulláig is hajlandó az ember visszabotorkálni.

Szandtner Veronika – A Párizsi Magyar Műhely ………………..……………….….. 07,03

A politikai hatalom szívesen babrált az ízlésvitákkal, amelyekkel eredményesen ki tudta játszani egymás ellen az egyébként vitathatatlan értéket teremtő csoportokat. Ekképpen is igyekezett gyengíteni azt a társadalomkritikát, amely egyébként ellene fordult volna. Az emigrációs szellemi létforma, az ötvenhatos nemzedék sajátos önépítése nemcsak a hagyományuk ápolását, de a művészi megújulás esélyét is megteremtette.

Antall – Dús Polett s gamelán zene vajangulittal ………………………………….….. 07,39

Turisztikai célpontnak luxus, ott iskolába járni és művészetet tanulni világnézet, valamint mezítlábas élmény. Indonéziáról, csak a nemzetiségi ellentétek és a természeti katasztrófák nyomán jótékonykodó rock zenészek hoznak képet. Holott a hagyományos művészetek üzenetében ott vagyunk mi is, mint az eredendő emberi érzéseket megélő lények.

Rádóczy – Vida Lóránd, Miron Jaroszlav és Szilágyi Lajos …………………….….. 07,06

Vert helyzetben a művészeti oktatás és mégis nyertes minden diák, aki odajár. Az ellentmondás onnan oldható fel, ahonnan a Kodály által megálmodott, mindenki számár elérhető zenei képzés gondjai. Ám a napi sikerek az iskola falai között maradnak, akkor is, ha különböző országos versenyeken méretik meg mindaz, ami alig mérhető össze.

Antall – András Ferenc és Kincses Elemér ……………………………………..……… 07,07

Filmszakadás történt a rendszerváltozást követő nemzedékváltáskor a szakmában. András Ferenc filmrendező legalább egy évtizede nem jut forgatáshoz, miközben folyamatosan forgatókönyveken dolgozik, pályázatokat ír, tárgyal és tervez. Most Bukarest felől érkeztek kedvező hírek. Kincses Elemér Soha című regényének filmváltozatáról álmodozva a múlt is jövőnek tűnik.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

A hangmesterek: Dancsó Mária és Gyurmán Gábor

Műsorunkban a Michel Petrucciani felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top