Archív

Brazil performanszművész orgiája

Marcio

A Fiatal Írók Szövetsége által szervezett Fényírás-estenlép fel február 25-én Márcio-André a budapesti Fogasházban; a megelőző napon a neves brazil performanszművésszel a Labor közönsége is találkozhat.

Márcio-André rendhagyó hangköltészeti performansza előtt a Fogasházban fiatal szerzők – Izsó Zita, Csapody Kinga, Rhédey Gábor és Nemes András – tartanak felolvasást, majd az idei Fényírás-est csúcsa a nemzetközi hang- és vizuális költészeti színtér „fenegyerekeként” számon tartott brazil performanszművész, Márcio-André audiovizuális „orgiája” lesz, melyet a Fine Cut Bodies dj-szettje követ.

Az egész éjszakás dj-szett során a nagyteremben tartott vetítés mellett a Fogasház különböző pontjaira diavetítővel sugárzott képek fiatal magyar írók – Bencsik Orsolya, Macsovszky Péter, Nemes Z. Márió, Szabó Marcell, Sirbik Attila, Falvai Mátyás, Csáki Rita, Lengyel Zoltán, Debreceni Boglárka, Domokos Mátyás, Ayhan Gökhan, Palágyi László, Izsó Zita, Borbáth Péter, Neszlár Sándor, Csepregi János, Kollár Árpád, Szőllőssy Balázs és Király Farkas – szövegeit kísérik.

Február 24-én a Képíró utcai Laborban találkozhat Márcio-Andréval a budapesti közönség; a brazil művész ekkor Szuszpenzió című hangköltészeti performanszát adja elő egy levegőben rögzített elektromos hegedű, mikrofonok, vezetékek és egyéb, a plafonról lógó tárgyak segítségével.

Márcio-André 1978-ban született Rio de Janeiróban. Hangköltészeti performanszaival és installációival fellépett többek között Párizsban, Londonban, Madridban, Lisszabonban, Buenos Airesben és Limában. Szuggesztív előadásaiban a jelentéstől megfosztott, kiüresített nyelv és a vizualitás határait feszegetve definiálja újra a költészetet. A vetítések, a különös fény- és hanghatások, a dinamikus előadásmód segítségével Márcio-André egészen új, friss formában találja fel újra a kimerülő poézist.

Verseit számos nyelvre lefordították, tartott szemináriumokat a hangköltészetről a Sorbonne-on, a Coimbrai Egyetemen és Rióban. Művei és írásai számos kortárs művészre hatottak inspiráló módon, O objeto című verséből Jean-Pierre Caron francia zeneszerző kórusművet komponált, Intradoxos című verseskötetét pedig Paula Gaitán filmesítette meg.

Forrás: MTI, Kép és videó: www.marcioandre.com

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top