Archív

Hütte party és kiállítás a Design Terminalban

dekTr buszpu

Weiler Péter Aprés Ski című kiállítása február 9-én, csütörtökön este 8-kor.

A Design Terminál az Erzsébet téren a Gödör melletti épület. Ezt a régi, műemlék-buszpályaudvart tavaly újranyitották, mint magyar design galériát. Ne hagyd ki a megnyitó Hütte Party-t, Past Perfect DJ-vel. A képek február 26-ig megtekinthetők a Design Terminál első emeletén levő kiállítótérben.

Az Erzsébet téri buszpályaudvarról

Az akkoriban épp Sztálin – korábban Erzsébet, majd Engels, végül újra Erzsébet – téri buszpályaudvar 1949-ben került tető alá. Az építkezés idején talán senki sem gondolta volna, mit kell majd kiállnia a tervezőnek, Nyíri Istvánnak. A szocialista realizmus hívei nehéztüzérséggel támadtak rá, kozmopolita formalizmussal, a célszerűség szempontjainak figyelmen kívül hagyásával vádolva őt. A szocialista építészet tekintélyes alakjainak, Preisich Gábornak és Major Máténak kellett őt megvédeniük. Az ellenzők úgy vélték ugyanis, semmi értelme ennyifajta különböző követ beépíteni egy egyszerű buszpályaudvar homlokzatába, feleslegesek a hatalmas üvegfelületek, funkciótlanok a ferde falak. Mi több, azt is siettek megjegyezni, hogy a buszpályaudvarhoz igen hasonló épület nemrégiben éppen az egyesült államokbeli Chicagóban épült.

Abszurd helyzet, hogy a rendszerváltás után viszont éppen azért bontották volna le könnyű szívvel, mert szocreálnak látták. Az épület szerencsére 1999 óta műemlék, így elpusztításáról szó sem lehet. Egyes részletei ma is a fél évszázaddal ezelőtti mindennapokba kalauzolnak. A kocsibeállók fölött végigfutó terasz arra emlékeztet, hogy a negyvenes–ötvenes években még a buszok tetején szállították a csomagokat, így a rakodást is csak felülről lehetett megoldani; az utasváró vaskos oszlopaiban pedig egykor a kezdetleges klímaberendezés üzemelt. Az épület alatti kutakból itt vezették föl a hűtésre szolgáló vizet…

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top