Archív

Gondolat – jel 2012. január 29. Kossuth: 11.05- 11.58

Minden változás maga a bizonytalanság. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a biztos és kiszámítható jelen, valamint a kényszerek által szült, kétséges megoldásokat rejtő jövőidő között feszülő dilemmákat igyekszik megidézni. A radikális fordulat és a folyamatok puszta működtetése mögé rejtett tétlenség között a megoldások és a magatartásformák sokfélesége kínálkozik. Bármit teszünk csak a tények, a körülmények, a várható folyamtok minél alaposabb ismerete, az elemzés és értelmezés adhat némi esélyt a sikerre.

Antall – Gergely András a Reformkor és a reformtörekvések ………………….…… 07,28

Lehet játszani a szavakkal, de veszteni is lehet az ilyen játékban. Van egy magyar reformkor és számtalan reformkísérlet, esetleg olyan, fedezet nélküli retorikai fordulat, amely nem is lép túl az ötleten. Az új gazdasági mechanizmus 1968-as elképzelései mögül hiányzott a társadalmi átalakulás. A moszkoviták nem engedtek. A rendszerváltás óta szinte minden politikai csoportosulás, kormányzat a reformok elkerülhetetlenségére hivatkozik. A közös Európa fórumain nemkülönben gyakori e fordulat.

Szandtner Veronika – Keller Márkus az óbudai kísérlet …………………………..…. 07,19

Lakható lakást mindenkinek. A szép eszmék és a lepusztult lakótelepek kockázata mögött a XX. század tömeges városiasodásának tarthatatlansága áll. És mindez kicsiben a kiscelli múzeum kiállításán és kiadványában, valamint a Magyar Rádió műsorsorozatában, a Hely című összeállításban, több tételben is szerepelt már. Az építészek vallomása felől közelítünk.

Antall – Jánosi Zoltán és Taxner Tóth Ernő Kölcseyről …………………..……….… 07,35

A nagy dolgok az Isten háta mögött is megszületnek, ha eljön az idejük. A mi Himnuszunk ugyan hat évig porosodott egy fiókban, de Kölcsey Ferencet a helyi és az országos politika legalább annyira foglalkoztatta, mint az irodalom. Pedig Szatmárcsekére ma sem könnyű eljutni, múlt vasárnap éppen a hó temette be. Az apró falu két évtizede a Magyar Kultúra Napjához legközelebb eső vasárnapon ünnepel.

Tarnóczi László – Lencsés Zsolt freskóterápiája ……………………………………… 07,30

Michelangelót fegyveresek vitték Rómába, hogy megfesse a freskót, mert akkor már csak a szobrászat érdekelte. A műfaj Magyarországon kikopott a képzőművészeti felsőoktatás kereteiből s a monumentalitás maradt a templomok falai között. Pedig a festékszemcséket száradás közben rögzítő vakolat mésztartalma mit sem változott. A módszerek igen.

Antall – Szabó Dénes világhíre és a Kodály módszer …………………………..….…. 07,44

Kényszerből épült a világraszóló életmű. Szabó Dénest a Nyíregyházi szimfonikus zenekar hívta asszonyostul fuvolásnak, de megélhetést csak az iskola adhatott. A világhír a katedrán és az osztálytermekben várta a fiatal énektanárt, pedig az egészet nem is akarta. Azok a gyerekek

győztek, mi több nyertek is, akik maguktól járnak vissza énekelni.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

A gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Vízkelety Gabriella és Horváth Zsolt.

Műsorunkban a BBC Big Band felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top