Archív

Cirkusz az egész

Housch-ma-Housch Zirkus3

A 9. Nemzetközi Budapesti Cirkuszfesztivál előkészületeiről. Nem vagyunk cirkuszos szakportál, csak kíváncsiak. [Bányai György tudósítása]

Fiatal artisták produkciói teremtenek majd igazi cirkuszhangulatot a sajtótájékoztatón, amelyen részt vesznek a magyar cirkuszvilág vezetői – szólt a meghívó.

A hangulat:

A srác sétál. Műsor közben. Kötélen. Ez itt természetes. Cirkuszban vagyunk. Csak egy pillanata a nyitóképnek. A porondon épp a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola növendékei – tinédzserek – pördülnek-fordulnak. A zöld ruhás lány most a levegőben. Egész csapat fiú követi a mozgását. Hogy végül a vállukon álljon bele a szaltóba. Aztán kezdjen egy másikba, ami közben a tengelye körül is csinál egy csavart. Mindenki teszi a dolgát. Az a fiú is, aki egyszer csak felrepül keresztfüggésben – húzzák kötélen – a magasba. Szervezett kavalkád, mozgásban a manézs.

Láthatók lesznek nyitóképként ők is a február másodikán kezdődő és hatodikán gálával végződő 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Szintúgy a Duo Lavision.

Mintha két szobor elevenedne meg, többféleképpen egymásba fonódva. Lassított felvételen. Líra a cirkuszban. Harmónia és erő.

Leginkább a férfi emelgeti a nőt. Előfordul azért fordítva is. Passzív szerepük is látványos: mondhatni, jól tartják magukat. Egy karral, két karral, kinyújtózva, összehúzódva. Földön, vízen, levegőben. Na jó, vízen nem. És ha egymásnak feszülnek, az sem gond – hanem bravúr. Például, amikor vízszintesen – csak a férfi két keze van a talajon -, egymás folytatásaként alkotnak párt.

A Rolling Wheelsben – ugyancsak részt vesznek majd a parádén – eggyel többen vannak. A rhönrádon (légkeréken) folyton akad egy „pótkerék”. A koreográfia szerint a férfiért vetekedő két nő egyike mindig az. És aki fölösleges, az könnyen repül. Aki nem, az is. Közben pedig kunsztokat csinálnak a levegőben. Meg a rhönradon. Mondjuk, együtt pörögnek rajta (benne) mindhárman. Ilyen a cirkusz.

Ott lesz mindhárom produkció az idén először megrendezendő Magyar Cirkuszfesztiválon is, ahol az Artistaképző legjobbjai, illetve volt növendékek, továbbá határon túli magyar cirkuszművészek lépnek fel, január 21-én, 22-én, 28-án és 29-én. S nemcsak előleg, hanem ráadás is lesz, a Fesztivál Plusz, nemzetközi sztárokkal, február 11. és március 11. között.

Kristof István kezdeményezte 16 éve a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál elindítását, mert a Fővárosi Nagycirkusz „a rendszerváltás után mostohagyereke volt a kultuszminisztériumoknak”. Hiába hívták az illetékeseket, nézzék meg, hogyan működik, nem mentek. Az előremenekülést választotta hát az igazgató: legyen nálunk is nemzetközi fesztivál. Mint Párizsban vagy Monte Carlóban. És lett. És bár az előbbiek tekintélyesebbek, már ott vagyunk mögöttük a sorban. A sikerben komoly része volt az igazgató személyének a Kristof család hagyományának. Híres família az övék. Ő maga szó szerint cirkuszi kocsiban született. Régi nagy számuk volt: az édesapját borotválta Aida, az elefánt. Tódult rá a nép.

A Budapesti Nemzetközi Fesztivál versenyén egy arany, két ezüst, három bronzdíjat adnak ki. A szakmai mellett két másik grémium, gyermek-, illetve médiazsüri is értékel és oszt elismerést.

Kísérőprogramok egészítik ki a fesztivált. A zárónapon, február 6-án nemzetközi konferenciát rendeznek a budapesti Hotel Benczúrban magyar és külföldi résztvevőkkel A cirkusz és szociális funkciója címmel.

Január 30-án nyit és február 12-én zár Bácsi Róbert László A manézs árnyékában című fotókiállítása. Két helyszínen, a Benczúr Hotelben, valamint a Fővárosi Nagycirkuszban láthatók majd képei.

A fesztivál műsora megtalálható a hivatalos honlapon: http://www.fnc.hu/festival/hu

A fesztivál és a Fővárosi Nagycirkusz hivatalos YouTube csatornája: http://www.youtube.com/user/FovarosiNagycirkusz

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top