Archív

Gondolat – jel2012. január 22. Kossuth adó 11.05- 11.58

Minden nap a magyar kultúra napja, onnantól kezdve hogy a fogkeféért nyúlunk. A Magyar Rádió kulturális hetilapja az Isten háta mögött az egyetemesség élményét föllelni képesek gondolkodásmódját igyekszik követni. A Himnusz ízeit nem teszi semmivé a fogkrém, s a Szatmárcsekén verse végére pontot pöttyintő költő történelmi léptékkel mérte az időt, amikor a költemény szereplőit úgy válogatta, hogy az összekössön, s ne elválasszon bennünket. A szatmári Tisza part kicsiny falujában ezekben a percekben kezdődik az ünnep.

Antall – Nagy Piroska az Eufória évei című könyve …………………..………….….. 07,42

A csalódások éppúgy a történelemhez tartoznak, mint a remény. A rendszerváltozást előkészítő szellemi folyamatok, társadalmi önszerveződések történeti feldolgozása hiányos. Nagy Piroska magyar egyetemistaként, de akkor még amerikai állampolgárként végigfényképezte a nyolcvanas évek végét. Édesapja, Nagy Károly az ötvenhatos tengerentúli emigráció meghatározó alakja, az anyanyelvi konferencia kigondolója. Véletlenek tehát nincsenek.

Ternovácz István – Vékás János a történelem helyreállításáról …………………….. 06,57

Néha úgy tűnik a létezésünk is bűn, ám az önvizsgálat adhat némi föloldozást. Született kollaboránsok voltunk a diktatúrák alatt, vagy (ahogy lehetett) éltünk a lehetőségeinkkel. Ez nem egyszerűen a sajátos Jugoszláv modell keretei között élő magyar közösség, de egész kelet Európa dilemmája.

Antall – Vaderna Gábor Berzsenyi Dániel meglelt kéziratairól …………………….. 07,00

Berzsenyi levelet kerestek, és meglepetésre verseket találtak a Pannonhalmi apátsági könyvtárban Vaderna Gábor irodalomtörténész és kollégái. A bulvársajtót hidegen hagyta, ahogyan Kölcsey Ferenc szigorú és igaztalan kritikája sem vert nagy port egykoron. A sorok persze elmélyült tanulmányokra késztették Dani uraságot, akitől az újabb kutatások éppen a remete szerepet vitatják el, s a tudatosan tájékozódó, eszmetörténeti kérdésekkel foglalkozó szerzőt ünneplik.

Csepcsányi Éva – Kránitz Mihály és Szávay László Láttunk ………………………. 06,23

Az áhítat, vagy éppen a teremtés titka ott lakik a költészetben. Hiába kerülnénk el Istent, mi több, akár tagadhatjuk is (igazán jól bírja) minduntalan belebotlunk. S a szellemi szabadság alig húsz esztendeje arra is lehetőséget teremt, hogy a teológia visszatérjen a tudományok közé a világ értelmezésének egyik ihletett műfajaként.

Antall – Kaczári István, Offanbacher Ferenc és Kepes ………………….…………… 07,11

Kepes György világhírét évtizedek óta próbálja honosítani Eger városa, ám a Vitkovits ház kisded gyűjteménye mostanáig megmaradt a szakma magánügyének. Mindaddig, amíg egy muzsikus és egy műgyűjtő a közös lépcsőház és a tengerentúli kalandok felől meg nem látta az életműben a világra szól lehetőséget. Márciusban újrakezdjük.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Bakos Katalin és Homoki Éva

Műsorunkban a Kreatív art trió és a Liszt Ferenc kamarazenekar közös felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top