Archív

Székely Csaba Bányavirág című darabja a Pinceszínházban

szekely csaba

Sajátosan kelet-európai gondolkodás: a legsötétebb tragédiában ismegtaláljuk a komikumot.

Mitől ilyen meggyőző a Bányavirág című darab? Vagy talán komédia? Lehet-e komédiát írni arról, ha egy erdélyi kis faluban bezárják a bányát, és a férfiak többsége az alkoholizmusba és az öngyilkosságba menekül? Székely Csaba tudja ezt a titkot. Csehovtól, McDonagh-tól, Tamási Árontól tanult. Hősei ismerőseink, helyzeteit szinte magunk is megéltük. Viszonzatlan szerelem, önpusztítás látható a színpadon, és közben a nézők fennhangon nevetnek. Ezt csak a legjobb drámaíróink tudják.

Ez az ötszereplős darab egy trilógia első része. Mindhárom rész cselekménye ugyanazon a bányásztelepülésen játszódik, ám más és más problémák kerülnek előtérbe. A Pinceszínház tervezi, hogy a második és a harmadik részt színpadra állítja a következő évadokban.

„A darab úgy került a kezembe, hogy egy színházi dramaturg, ismerve a groteszk és a mai magyar színpadi szerzők iránti elkötelezettségemet, megmutatta nekem. Úgy éreztem és érzem, hogy ez egy tipikusan közép-európai gondolkodás. Vagyis a legsötétebb tragédiákban is felfedezni a komikus elemeket. Ez vitt arra az elhatározásra, hogy színpadra állítsam ennek az erdélyi fiatalembernek ezt a művét.” – mondta Csizmadia Tibor rendező.

A Bányavirág egy workshop keretén belül született, és ez alkalomból a Dupblat társulat színre vitte a dráma rövidített verzióját. Majd 2011. szeptember 15-én a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulata közösen mutatta be immár a teljes darabot. Az előadás a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon a legjobb előadás és a közönségzsűri díját hozta el, illetve a legjobb férfialakítás díja Bányai Kelemen Barnához került a Bányavirágban nyújtott alakításáért.

Székely Csaba 1981-ben született Marosvásárhelyen, azóta is Erdélyben él.
2009-ben a BBC World Service és a British Council nemzetközi World Drama című rádiójáték-pályázat nyertese. Do You Like Banana, Comrades? című művével a legjobb európai drámáért járó díjat nyerte el.
2011 decemberében a Látó szépirodalmi folyóirat nívódíját kapta meg.
Jelenleg a manno.ro portál szerkesztője, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanársegédje. A Bányavirág elnyerte a 2011-es POSZT-on zajló Nyílt Fórum Vilmos-díját. Ugyanebben az évben a szerző megkapta a Szép Ernő jutalmat, mint legígéretesebb pályakezdő.

APinceszínház márcisu 2-án mutatja be a Bányavirág-ot. Január 10. és 14. között az író a színház vendégeként részt vesz a próbákon.

Színlap:

Szereplők:
Az apa: a szomszéd szobában fekszik betegen, nem látjuk soha
Iván, a fia: Kaszás Gergő
Csillag Mihály, orvos: Széles László
Ilonka, Iván féltestvére: Bozó Andrea
Illés, Iván szomszédja, Tóth József
Irma, Illés felesége: Vándor Éva

Dramaturg: Sirokay Bori
Díszlet−jelmez: Cziegler Balázs
Súgó: Skrabán Judit
Rendezőasszisztens: Tóth-Gábor Anna

Rendező: Csizmadia Tibor

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top