Archív

Vándorsólyom kisasszony lecsap

solyomo

Különös, hátborzongatónak mondható ifjúsági regény került a kezembe. [Böszörményi Gyula könyvajánlója]

Ransom Riggs, a csupán 32 éves amerikai szerző műve, melynek címe Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei már a külső megjelenésével is nyugtalanságot kelt a leendő olvasóban. Az 1900-as évek megsárgult, kopott, kissé homályos dagerrotípiáit idéző borítón egy kislány látható, aki oly merev, rezzenetlen arccal bámul ránk, mintha… Hm. Mintha a vérünket akarná?

Nem, szó sincs egy újabb vámpírtörténetről!

Riggs ennél sokkal érdekesebb ötlettel állt elő. Vett egy mai, bizonyos értelemben tipikus (tehát magányos, zűrös lelkületű) amerikai kamaszt, Jacobot, meg az ő szintén tipikus családját (a papa csak a kedvteléseivel, a mama csak a társasági élettel és némi zugivással törődik), és mindezt megspékelte a titokzatos nagyapával, aki gyerekként a nácizmus elől egy kicsi, Wales partjaihoz közeli szigetre szökött, ahol…

A történet rejtelmeiből (látszólag bőven akad, bár…) itt nem árulnék el semmit. Valójában nem is érdemes, mivel a regény igazi különlegességét sajnos nem az ötletek eredetisége vagy a rendkívüli dramaturgia, inkább csak a könyvben előforduló fényképek és a rendkívül szellős, így tehát könnyen olvasható szerkezet adják. A szigeten lévő árvaház lakóiról „készült” képek némelyike valódi művészi produktum, de még a kevésbé sikerültektől is borsódzik az ember háta.

Épp ezért okozott némi csalódást, hogy annak, aki már túl van az ifjúsági irodalom néhány jelentősebb kötetén, sajnos semmi eredetit, meghökkentőt nem kínál a történet. A főhős sokáig idegesítően értetlen, pedig az olvasó (ha van csöpp fantáziája) már rég tudja, amire ő csak oldalakkal később döbben rá. Ugyanígy bosszantó (mint számos magyar nyelven megjelenő gyermek- és ifjúsági regénynél), hogy a fordítás (Gálvölgyi Judit munkája) gondos, néhol kifejezetten szép, ám a szerkesztői utómunka csapnivalósága miatt a szöveg időnként hemzseg a hibáktól, főleg a nyakatekert, értelmetlen, magyar fül számára kínzó szórendi vétségektől.

Mindettől függetlenül figyelni kell erre a műre és szerzőjére! A kötet különlegesen szép kivitelű, a fotográfiák izgalmasak (mind Riggs gyűjteményéből származnak, aki szenvedélyesen gyűjti a régi fényképeket), és tény, hogy a tiniolvasók körében máris nagy sikert aratott.

Íme egy kis különlegesség: Ransom Riggs, aki a Dél-Karolinai Egyetem Film és Televízió szakán végzett, és több díjnyertes rövidfilm-forgatókönyvet is írt már, maga rendezte meg regénye reklámfilmjét. Azt ugyan nem értem, hogy a videóban miért egy kb. 10 éves gyerekre bízta Jacob szerepét, hisz a regényben a főhős 16 éves kamasz, ám a kisfilmet mindenképp érdemes megnézni itt: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

És végül talán mondanunk sem kell, hogy a fiatal amerikai szerző könyvének filmjogait már meg is vette a 20th Century Fox.

Kossuth Kiadó, 2011

Fordította: Gálvölgyi Judit

340 oldal

kemény kötés

ISBN: 9789630968829

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top