Archív

Gondolat – jel 2012. január 8. Kossuth adó 11.05- 11.58

Az újkori dogmák semmivel sem vonzóbbak, mint a történelmiek. A Magyar Rádió kulturális hetilapja az elfogulatlanság határterületein igyekszik portyázni. Elsajátítani és lehetőleg nem kisajátítani érdemes az életműveket, hiszen megértésük sokkal fontosabb, mint besorolásuk. A kishivatalnok szemléletű kritika inkvizítori hevületét előítéletek fűtik, tehát türelmetlenségük, mulandóságuk lényege.

Antall – Kodolányi Gyula, Illyés Mária – Szabó Zoltánról ………………..…………. 08,23

Szabad szellem volt, miközben meggyőződése szerint vállalt társadalmi programja, s annak politikai következményei sodorták emigrációba. A népi mozgalom számára a szociális igazságosság és a sajátos európai önszerveződés demokratikus esélye volt, amelynek egész közéleti és irodalmi szerepét képes volt alárendelni. Szabó Zoltán halálának kerek évfordulóján elindult hazafelé, de Nyugati vártán című két kötete és az Új-Lipótvárosban elhelyezett emléktábla csak az első lépés.

Tráser – Gyarmati György könyve a Rákosi korszakról …………………………….. 07,33

Mindent tudunk a történelmünkről, hogy aztán ismét rá kelljen jönnünk, hogy semmit sem sejtünk. A finom részletek még a korszakhatárokat is újrarajzolják, a feldolgozásokból éppen a feldolgozatlanság nyugtalanító érzése születik. Gyarmati György a Rákosi korszak forrásait és a dokumentumait – monumentális munkát vállalva – igyekezett újra átvizsgálni. A tények maguktól is beszélnek.

Antall – Frazon Zsófi Madok program és mozgó kiállítás ………………..…………. 07,16

Az egyszer használatos műanyagtányér a hozzá tartozó mustárnyomokkal, a virsli illatával már maga a történelem. Nem véletlen hát hogy a Néprajztudomány már évtizedekkel ezelőtt a hagyományos társadalmak archaikus paraszti közösségek életmódjának vizsgálata közben minduntalan belebotlott a közelmúlt vagy a jelen tárgyaiba.

Gergó Judit – Pem László, Vinceffy Adrienn, Fűzfa Balázs …………………………… 05,45

A mágnások szalonjainak divatja elmúlt, ahogy az új burzsoázia kultúratámogató buzgalmából is a kultúra hiányzik leginkább. Ám a templom egere szereppel azonosuló oktatási és kulturális intézmények országszerte vállalták, hogy a Liszt Ferenc emlékév keretében, életművét is megidézik.

Antall – König Frigyes és Majkó Katalin Reformok évtizede ………………………… 07,12

A XX. századi magyar képzőművészet klasszikus mestereinek munkáit meghökkentő válogatásban tárja elénk a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében létrejött kiállítás. A reformok évtizede 1920-1932 című tárlat a főiskolához kötődő művészek azon teljesítményét rendezi újra, amelyek szinte átírják bennünk a korszakhoz köthető élményeinket.

Műsorunkban Herbie Hancock felvételei forogtak.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

A gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Dancsó Mária és Lajer Rita

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top