Archív

Találkozó a Balkán Kapujában

atjaro

APécsett megrendezett konferenciasorozat első kötete.
A konferenciákon elhangzott előadások, a velük párhuzamosan zajló rendezvények, így a Balkán Világzenei Fesztivál, a köztéri beszélgetések, az irodalmi felolvasások, a képzőművészeti kiállítások, a filmbemutatók és az ezekhez kapcsolódó diszkussziók arra tettek kísérletet, hogy irodalmi, művészeti, kulturális térként, a különböző diskurzusok, diszciplínák, művészeti ágak interakciójának tereként értelmezzék újra Közép- és Dél-Kelet-Európa, valamint a Balkán viszonyát. A konferencia előadásai három szempontból közelítettek ehhez a kérdéshez. Egyrészt a különbözőséget filozófiai, politikai, poétikai, kulturális, irodalmi, művészeti, szociológiai és történeti kérdésként vizsgálták. Másrészt mindezt a Kelet-Nyugat viszonyát újraértelmező diskurzusok – a posztkolonializmus, a neokolonializmus, az önkolonializmus, a regionalizmus, a globalizáció – kontextusába helyezték. Harmadrészt konkrét irodalmi szövegek, képzőművészeti és filmművészeti alkotások elemzésével mutattak rá a különbözőséget színre vivő írásmódok és olvasásmódok retorikai és poétikai eljárásaira.
A Kelet-nyugati átjárók címen megjelenő kötetek a konferencián elhangzott vagy a konferenciára küldött tanulmányok és esszék tematikus szempontok alapján szerkesztett változatai.

18:30 – Könyvbemutató a Nyitott Műhelyben

A beszélgetést vezeti: Lóránd Zsófia (Közép-európai Egyetem)

Résztvevők:

Fenyvesi Kristóf (Jyväskyläi Egyetem), Kasznár Veronika Katalin és Orbán Jolán (Pécsi Tudományegyetem),

a Kelet-nyugati átjárók című könyvsorozat szerkesztői

Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó igazgatója, Karádi Éva, a Magyar Lettre Internationalefolyóirat főszerkesztője,

Takáts József (Pécsi Tudományegyetem) és Koszits Attila (zenei, művészeti kritikus), a Kelet-nyugati Átjáró rendezvénysorozat ötletadói

20:00 – A Borbély Miklós Quartet koncertje

S. Kovács Zsolt – dob, Kiss Benedek – bőgő, basszusgitár, Fenyvesi Márton – gitár (2011 Prima Primissima Junior díjasa), Borbély Miklós – szaxofon (2011 Lakatos „Ablakos” Dezső ösztöndíjasa)

A könyv a helyszínen 20 % kedvezménnyel megvásárolható.

Belépődíj: 500 Ft

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top