Archív

Képzőművészet a börtönben

kola

A csepeli kettős gyilkosság ügyében bűnsegédlettel gyanúsították, őrizetbe vették,majd harmadik díjat nyert a börtön képzőművészeti pályázatán. [Bakos András glosszája]

Díjnyertes sorozat

Négy festmény merített papíron, egy sorozat. Ezzel lett bronzérmes a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet képzőművészeti versenyén a csepeli kettős gyilkosság egyik előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottja, D. Gábor. A Havaria Press írja: közel harmincan pályáztak, a különféle technikákkal készült munkákat szerdán értékelte a zsűri a budapesti Nagy Ignác utcai börtönben. Valaki használt gyufaszálakból épített méteres vitorlás hajót, a győztes – nevét nem ismerjük – a tél szépségét mutatta be kollázzsal.

Az olvasó nyilván még ezen a ponton is azt hiszi, ez valamilyen álhír lesz. Bele se akar gondolni abba, van-e köze a bűnnek az intellektushoz, a művészi tehetséghez, vagy az alkotás igényéhez. Mi az igazi büntetés: a bezártság, a cellatársak állandó jelenléte vagy a tétlenség? Mennyi figyelmet köt le, mennyi erőt éget el a bűntudat?

A versenyt egy energetikai cég támogatta. Jóvoltából hat nagy édességcsomagot osztottak ki, a Nagy Ignác utcai börtön pedig egy edzőgépet is kapott, mert innen érkezett a legtöbb pályamű. Ezen túl mindenki, aki elindult, különleges jutalmat kapott: „egy rendkívüli hozzátartozói látogatást”.

A magyarországi vietnamiak kábítószer-maffiájának egyik ismert alakja nagy drogültetvényt művelgetett, mielőtt elfogták – most textilből készített hóemberrel jelentkezett. A zsűri nem díjazta, de azt mondja, ettől csöppet sem keseredett el, legközelebb is indul.

Akkor majd más technikával próbálkozik.

(Fotó: Révai Sára)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top