Archív

Gondolat – jel 2011. december 18. Kossuth 11.05- 11.58

Ha a választ nem tudjuk, marad a kíváncsiság. A Magyar Rádió kulturális hetilapja a beláthatatlan megismerés és a tájékozódás kényszere közötti ösvényen igyekszik hazatalálni. A hivatásos tanácsadók magabiztossága a következő ötletig tart, a politika pedig természete szerint vevő a pillanatnyi megoldásokra, nekünk meg marad az örökkévalóság, illetve abból éppen annyi, amennyit az ösztön és az ész megmutathat nekünk.

Antall – Tőkéczky László, ifj. Bertényi Iván Tisza Istvánról …………………..…… 07,24

Saját házában lőtték agyon, 1918. októberében Budapesten, a Stefánián, pedig elmenekülhetett volna. A felelősség elől nem akartmegfutamodni, mert Tisza István úgy gondolta, hogy a Monarchián belül is elsősorban Magyarország érdekeit szolgálta. Az első világháború végét jelentő összeomlás politikai vákuumában ez a gyilkosság egy közéleti pálya végét, s egy sajátos történelmi szemlélet rögzülésének kezdetét jelentette.

Szandtner Veronika – Ablonczy Bálint és a Kommentár …………………………… 07,20

A Kommentár című folyóirat öt esztendővel ezelőtti indulása nem egyszerű tagadás, hanem az elfogulatlan európai történelemszemlélet újrahonosítása. Persze az alapítók mondatai ma is izgalmasan hangzanak: „a nyolcvanas évek borzalmas volt, és nem a hétfői adásszünet meg a csokis macisajt miatt.”

Antall – Sebestyén Márta CD és évfordulók ………………………………………….. 07,22

A nyers énekhang ereje és a kifinomult muzsikálás között semmi ellentmondás nincs, ha azonos bennük a minőség. Sebestyén Márta nem először tette le a névjegyét, de karácsonyi korongjával most saját elképzelései szerint vállalkozott egy Andrejszky Judittal közös muzsikálásra.

Lánczi Ágnes – Klukon Edit Liszt Ferenc naplója …………………………………… 07,09

Csodagyerek volt és mégis képes volt csoda felnőtté válni. A tizenöt éves Liszt Ferenc naplóját olvasva a mutatkozó önértelmezésre való hajlam, a szellemi tájékozódás igénye, a művészi felelősségtudat, az érzékenység egy szinte ismeretlen Liszt Ferenc képet vetít elénk. Klukon Edit zongoraművészt, gyermekeit nevelő anyaként is mélyen érintette ez a feljegyzés gyűjtemény, amely messze túlmutat a kor és az abban pályáját kezdő fiatalember dilemmáin.

Antall – Adonyi Sztancs János Elprédált elit ………………………..…….…………..… 07,32

A feudalizmus nem múlt el, mert a túlságosan is tekintélyelvű, jóvátehetetlenül korrupt közép

Európában tovább él. Annak ellenére, hogy e letűnt kor főszereplőit mindenüktől megfosztva

szorították perifériára. A magyar arisztokráciáról kettő, fotókkal gazdagon illusztrált életút-beszélgetéseket közreadó albumot jelentetett meg. Ám a beszélgetések társadalmi hétterét föltáró írás nem hagyta nyugodni.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterekBakos Katalin és Gyurmán Gábor

MűsorunkbanAlwin Qeen zenekarának felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top