Archív

Kornai János: A hiány

kornai

Kornai János: A hiány című könyvének bemutatójára 2011. december 14-én 10.00 órakor lesz a Corvinus Egyetem új, C épületének (1093 Budapest, Közraktár utca 4-6.) V-VI. előadótermében. A Kalligram Kiadó tíz kötetben megjelenteti Kornai János Válogatott munkáit. (Fotó: www.naplo-online.hu)

A sorozat első kötete A hiány, amely eredetileg 1980-ban jelent meg.

A rendezvény levezető elnöke Mészáros Tamás a Corvinus Egyetem rektora. A könyvet bemutatja Szigeti László a Kalligram Kiadó igazgatója, Hámori Balázs a Corvinus Egyetem professzora, az Összehasonlító Gazdaságtani Tanszék vezetője és a szerző, Kornai János a Harvard University és a Corvinus Egyetem emeritus professzora

A szocialista rendszerben élő ember fogyasztóként szenvedett attól, hogy sorban kellett állni élelemért, az üzletben nem találta meg a kívánt árut, és mással kényszerült helyettesíteni, éveken át kellett várakoznia, amíg rákerült a sor a lakáskiutalás vagy a telefonvonal-beszerelés várólistáján. Termelőként küszködött az anyag vagy az alkatrész hiánya által okozott visszatérő zavarokkal. Az általános, minden szektorra kiterjedő, krónikus hiánynak mélyreható következményei voltak: a vevőt kiszolgáltatta az eladónak és a bürokráciának, megfosztotta a termelést a verseny ösztönző erejétől, fékezve a technikai fejlődést.

A hiány vezette be és alapozta meg a puha költségvetési korlát elméletét, amellyel azóta világszerte tanulmányok százai foglalkoznak.

A mű felszíni jelenségekből, a mindennapos tapasztalatból indul ki, és az okozati elemzésben egyre mélyebbre hatolva eljut a szocialista rendszer alapjaihoz. Az olvasók megértették a mű üzenetét: a hiánygazdaság megszüntetéséhez nem elegendők felemás rendszabályok, hanem a rendszer fundamentumait kell megváltoztatni.

A hiány Kornai legnagyobb hatású könyve. A magyar kiadást követve megjelent angol, francia, kínai, orosz, lengyel és cseh nyelven.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top