Archív

Gondolat – jel 2011. december 11. Kossuth adó 11.05- 11.58

Aki gazdag az a legszegényebb. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a magyar pénzvilág, a politikai elit, vagy ha úgy tetszik a formálódó nemzeti burzsoázia kerti törpékben és Barbie babákban mérhető kulturális érdeklődését igyekszik körüljárni, a támogatások csapdaként is működő kényszerei felől. Nem feltétlen az az érték, aminek ára van, bár kétségtelenül megfizetjük a rendszerváltozás folyamatának azon kockázatát, amely által nélkülözhetetlen szellemi eredményeink, intézményeink kerültek múlt időbe.

Antall – Kiss Gy. Csaba a Hitel és Michnik …………………………….…..………… 07,20

A két jó barátból az egyik nemtörődöm. Pedig a polak-wenger még csak kinyekereg valahogy egy átlag magyar értelmiségi szájából, holott a tizenkilencedik századig mintha tudtuk volna, hogy merre esik Krakkó, Varsó, vagy a Tengermellék. A Hitel című folyóirat novemberi számában megállt az idő. Hiába a december, maradjunk a lengyel novembernél.

Vasvári Annamária – Csonka Takács Eszter a Táncház UNESCO örökség …….… 07,35

Évente egyszer már egy sportcsarnok is megtelik velük. Nincs mulatságosabb, mint amikor a japán nyugdíjas, a holland könyvtáros, az angol fotográfus és az Egyesült Államokból érkezett harmadik generációs magyar együtt rúgja a port a Táncház találkozón. Az UNESCO, nemzeti fölterjesztés nyomán fölvette a világörökség listájára a Magyar Táncház mozgalmat.

Antall – Weiner Sennyei Tibor Jáva és Bali …………………………………..………. 07,35

Úgy kellett nekünk a kelet, hogy nem egy magyar odáig gyalogolt. S ha a magyar őstörténet nem hagyott nyomokat, legalább egy tibeti szótárra való életmű hozzá adódott a világ műveltségéhez. Weiner Sennyei Tibor költő előbb Magyarországon keresett és talált szigetet, utóbb Jáva és Bali vonzotta, hogy a földfelszín törésvonalaiban is azt keresse, ami összeköthet bennünket.

Antall – Sándor Csilla és Wittmann Ildikó és a Csodaceruza ………………….……. 07,37

A csábító színes piaci tömegcikkek és a képernyő kultúra fölfalják a gyermeki fantáziát. Büfizhetünk felnőtt korunkig. A gyermekújságok, gyermekkönyvek kínálatában tájékozódási pontot jelenthetne a szaklap, ami ráadásul szórakoztató és színvonalas is. Ám nálunk minél tisztább a szándék annál kisszerűbbek a körülmények.

Antall – Horkay István Krakkója, Peter Greeneway ……………………….……..… 07,44

Úgy vetít egymásra képeket, hogy abból új alkotás születik. Hívhatnánk montázsnak is mindazt, amit Horkay István festő és grafikusművész csinál, csakhogy itt nemcsak a látvány, de az idő is egymásra vetül, ekképpen az európai kultúra mélyrétegei válnak látomássá. Ezek a nyomatok ma már a képzőművészet világpiacán is keresett cikkek Ausztráliától Olaszországig.

Műsorunkban Transform qvintett felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek Bakos Katalin és Soós Zoltán

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top