Archív

Gondolat – jel 2011. 11. 27. Kossuth 11.05- 11.58

A hatalom halálos ölelése egy életre szól, kibontakozni belőle komoly jellempróba. A Magyar Rádió kulturális hetilapja a csábítás trükkjeiről és a rabul ejtett értelem vergődéséről igyekszik képet adni. A mézesmadzag vagy az akasztófa kötele Európában ugyanazzal a fonattal készül, s mindez nehezen értelmezhető a szerencsésebb történelmű országok szellemi műhelyeiben. Bár ki tudja, mi a szerencse? A történelmi tudat, vagy annak hiánya. Fölruház vagy megruház az erő, amit az emberi közösség működéséhez mégis nélkülözhetetlen.

Antall – Gömöri György Czeslav Milosz és Bibó István .……..……………………… 07,42

A lélektan alapműveként tartották számon Amerikában, pedig a politikai hatalom csábításának trükkjeit igyekezett – lengyel írótársainak sorsán át – megrajzolni Czeslav Milosz. 1951-ben Franciaországban kért és kapott menedékjogot, hogy aztán az Egyesült Államokban taníthasson, és ott érje utol a Nobel-díj, mint a XX. század egyik legjelentősebb költőjét.

Tráser László – Forgách Tamás A magyar nyelv nagyszótára ………………….….. 07,20

Mintha Michelangelo ecsetének szőrszálait szedegetnénk össze a már többszörösen kitakarított Sixtuszi kápolnában. A magyar nyelv nagyszótárának most megjelent harmadik, negyedik kötete a Gutenberg galaxis, a nyelvészet, a szellemi munkavállalás és a digitalizálás felől is értelmezhető. Az időtlenség megóv az idétlenség kapkodásától.

Antall – Szabó T. Anna és Cseicsner Otilia ……………………………………………. 07,15

Öld meg apádat és tiéd lesz a pénze, a pályája, a hatalma. Az ördögi nemzedékváltás Thomas Middleton és William Rowley – A kor törvénye, vagy ahogy akarjátok címmel ma este 20.04 perckor két felvonásban friss bemutatóként kerül a rádiószínház közönsége elé. Halljuk, halljuk!

Tarnóczi László – A Liszt Ferenc kamarakórus és Guthy Éva …………………..….. 07,35

Kihallatszik az ember hangja a kamarakórusból, nem rejti el az énekest a többiek hangja. Viszont megmutatja a tehetséget és a képességet a hangzás, amihez rengeteg munka és mérhetetlen önfegyelem kell. No és az a zenekultúra, amelyet az egész világ Kodály módszerként tart számon, csak mi magyarok igyekszünk megfeledkezni annak ápolásáról.

Antall – Rostás Bea és az ankarai doktori iskola …………………..………..………… 07,39

Kényszerből utazik művésztelepről, művésztelepre szobrokat faragni, hogy ne kellejen az őt egyedül nevelő, munkanélküliséggel küszködő anyja nyakán élnie. Rostás Bea Piros szobrászművész eddig huszonhat monumentális munkáját, elsősorban hatalmas kőszobrokat hagyott maga után Litvániában, Német és Törökországban, Egyiptomban, Kínában, Cipruson és Csehországban.

Műsorunkban az André Previn Trio felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek: Dancsó Mari és Gyurmán Gábor

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top