Archív

A kakas éve

Budapestrelátogat Tereza Boucková, A kakas éve című kötet szerzője.

Ebből az alkalomból a Cartaphilus Kiadó könyvbemutatót tart 2011. november 24-én, csütörtökön 19.00 órakor az Alexandra Könyvesház Pódiumán (1055 Budapest, Nyugati tér 7.)

A kínai asztrológiában a kakasnak több fajtája is van, és Boučková tudja, hogy az ő jegye a magányos kakas, amelynek „jelképe a méhfullánk, ami azt jelenti, hogy miképpen a fullánkját kieresztő méhnek meg kell halnia, úgy ez a kakas önazonossága keresésekor óhatatlanul a magány érzésétől szenved”.

Tereza Boučková, a híres cseh ellenzéki író, Pavel Kohout lánya 1957. május 24-én született Prágában. A gimnázium elvégzése után bekapcsolódott a cseh ellenzéki mozgalomba, s lévén az emberi jogok tiszteletben tartását követelő – többek között Václav Havel és Jiří Hájek kezdeményezésére megszülető – Charta 77 című politikai nyilatkozat egyik aláírója, egyetemre már nem járhatott. Egy ideig takarítónőként, postásként, majd házmesterként dolgozott. A nyolcvanas évek közepén Prágából vidékre költözött, s ott írta meg első regényeit. „Feketelistás” szerzőként azonban ekkor még csak szamizdatokba publikálhatott, s első könyve, a három kisregényt – Indiánfutás, Fürjecske, Ha szereted a férjed – tartalmazó Indiánfutás (magyarul: Ha szeretsz egy férfit, Európa, 1997) is ilyen illegális kiadványként jelent meg. Az erősen önéletrajzi ihletésű történetekben Boučková ironikus stílusban írja le azokat a társadalmi viszonyokat, melyek ekkoriban egész Kelet-Európát reménytelen fásultságba dermesztik, s megismertet minket azokkal a férfiakkal és nőkkel – a demokratikus ellenzék tagjaival –, akik e viszonyok megváltoztatásáért küzdenek.

A bársonyos forradalom – és a szerző könyveinek immár legális kiadása után – Tereza Boučková az egyik legismertebb cseh írónővé válik. Rendszeresen publikál különböző újságokba, emellett forgatókönyveket ír (2006-ban egy forgatókönyv pályázaton első díjat nyert Mint egy földi paradicsom című munkájával, melynek alapján Irena Pavlásková készített filmet 2009-ben), és dramaturgként is dolgozik (2007-ben színpadra írja Fellini legendás, Országúton című filmjét).

Tereza Boučková legutóbbi regénye, A kakas éve 2008-ban jelent meg Csehországban. A könyv hatalmas sikert aratott, s ezzel egyidejűleg heves viták tárgyává is vált – pontosan a szerző óhaja szerint: „Azt szeretném… Hogy üsse szíven őket a történet. Hogy higgyék el. Hogy háborogjanak rajta. Hogy utasítsák el, vagy fogadják el, hogy éljék bele magukat, hogy ne akarják letenni a könyvet…”

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top