Archív

Kleist 200

Kleist

2011. november 21-én, Heinrich von Kleist halálának 200. évfordulóján a világ számos más városa mellett Budapesten is lesz felolvasás. Helyszín a Tündérgyár Presszó, szervező a Goethe Intézet.

Heinrich von Kleist kétség kívül a német irodalom egyik legfényesebb csillaga. Olyan klasszikus, akinek a nevéhez ma sem az unalmas nagyság képzete kapcsolódik. Töretlen aktualitását magyarországi befogadása is igazolja: műveinek az 1990-es években a Jelenkor Kiadónál megjelent összkiadása jelentős irodalmi eseménynek számított, színházaink pedig újra és újra műsorra tűzik darabjait.

A budapesti Goethe Intézet ezért örömmel csatlakozott ahhoz a világméretű felolvasáshoz, amely az író halála napján, november 21-én idézi fel az életmű sokféleségét. A budapesti Tündérgyár Presszóban (Tűzoltó u. 22.) Tóth Ildikó, Mihályfi Balázs és Chován Gábor olvas fel Kleist műveiből Forgách András közreműködésével. Az est rendezője Novák Eszter.

Időpont: 2011. november 21., 18.00-19.00 Helyszín: Tündérgyár Presszó, 1094 Budapest, Tűzoltó u. 22.Felolvasnak: Tóth Ildikó, Mihályfi Balázs, Chován GáborA belépés ingyenes.

A 2006 óta megtartott Wordwide Reading – amelyhez évente öt kontinens közel száz intézménye, köztük számos rádió- és tévéadó csatlakozik – mindig valamilyen időszerű (politikai) eseményhez, égető kérdéshez, tiltakozáshoz, vagy éppenséggel nagyon aktuális irodalmi történéshez kapcsolódik. Kleistet mind emberként, mind dráma- és prózaíróként végletes pozíciók jellemezték, s míg kortársai nem értették meg, ma olyan modern személyiségnek látjuk, aki a válság folytonos élményéből formálta ki elképzeléseit és váltakozó életterveit. Halálának 200. évfordulója jó alkalom arra, hogy az akkori és mai válság, az akkori és mai bírálatok és reformgondolatok kapcsolatairól elgondolkodjunk.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top