Archív

Sünmesék – A három sünbetyár

sun-13

A három kópé az ösvényt elállta, mire a meglepetéstől Bolhának kinyílt a szája. – Böszörményi Gyula meséje

Bizony akár hiszed, akár nem, úgy esett, hogy mit ma éjjel álmomban láttam, az rettenetes bűneset! A dolog azzal kezdődött, hogy a három kópé sünlegény, Szir, Szúr és Döfi túl sok tévét néztek az odúban, míg a tél tartott. A filmekben pedig számos dirr és durr van, sőt, piff és puff is akadt, míg végül a három sünlegény ily szóra fakadt:

– Legyünk mi is rablók, amolyan erdei fajta, mely az utat elállja, és a markát tartja, elvéve az utazók kincseit!

Így aztán, amint kitavaszodott. Szir, Szúr és Döfi az erdő mélyére ballagott, és a bokor alján bújva várt. Nem kellett sokáig kucorogniuk, mivel az ösvényen hamar egy kisleány tűnt fel, ki vidám dalt énekelt, miközben hátán nehéz batyut hozott. A három rabló egymásra pillantgatott, s már-már az útra toppantak volna, de akkor egy kiskutya is feltűnt, kinek neve Bolha. A leányka pajtása volt ő, csahos segítő, aki most mégis csendben közeledett, mivel a fogai között – nagy megbecsülés! – egy kosarat cipelhetett.

– No, nézd, a bolhás mindenit! – mordult Szir. – Ha támadunk, ez megharap mindenütt!

– Csakhogy mi erdei bűnözők vagyunk – meresztett tüskét Szúr. – Kifosztatlanul senkit nem hagyunk!

– Rajta hát, vitéz sünök! – kiáltott Döfi. – Gyáva az, ki bokor alján sündörög!

A három kópé az ösvényt elállta, mire a meglepetéstől Bolhának kinyílt a szája. A kosár földre hullt, s belőle a gyümölcs majdnem szétgurult, de mégsem! A kisleány még időben elkapta a kosár fülét, majd kérdőn nézett a sünökre.

– Hát ti? – kérdezte csodálkozva. Döfi mondta volna máris, hogy ők a rablók, amolyan erdei félék, kik senki életét nem kímélnék, ha ellenállni mer. Csakhogy a kisleány a homlokára csapott.

– Tudom már! – mondta. – Ti vagytok Szir, Szúr és Döfi, a három szúrós ördögfi. Épp a mamátokhoz megyek, hogy a kertünkből kis kóstolót vigyek. Ti pedig, jó gyerekek, biztos elébem segíteni jöttetek, hisz Bolha még kicsi kutya, kinek ekkora kosarat cipelni nagyon nehéz.

A három lurkó zavartan egymásra néz. A sünmamát emlegette a kisleány, s ettől mindjárt megszelídült a három sünbetyár. Hátukra vették hát a kosarat, és Bolha csaholásának ütemére a kóstolót elcipelték a süncsalád üregébe.

Folyt. köv.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top