Archív

Egy sor cigány

Ciganyok

Címválasztásunknak oka az a közös szégyen is, amely elöntött bennünket korunk talán legiszonyatosabb magyar rigmusa hallatán. „Egy sor akác, / egy sor fűz, / egy sor cigány, / egy sortűz.” – írja Závada Pál a könyvről.

„Amikor roma honfitársaink portréit ezzel a címmel tárjuk közönségünk elé, azt mondjuk, tessék, ez a mi cigányaink listája és fényképsorozata, sorban arcról arcra, szeretnivaló büszkeségeink mindnyájan, mind ez a huszonnégy mai magyar. Mert ugyan ki vonhatná kétségbe a magyarságukat? De címválasztásunknak oka az a közös szégyen is, amely elöntött bennünket korunk talán legiszonyatosabb magyar rigmusa hallatán. Nemrégiben bukkant föl ez a népünk ajkán termett mondóka: „Egy sor akác, / egy sor fűz, / egy sor cigány, / egy sortűz.” Azt mondtuk, ha ilyen korban élünk, akkor legyen merszünk szembesülni ezekkel a sorokkal, és szegezzük velük szembe huszonnégy kortársunkat-honfitársunkat meg saját magunkat.”
Závada Pál

Korniss Péter – Závada Pál: Egy sor cigány – Huszonnégy mai magyar című könyvének bemutatója november 3-án csütörtökön17 órakor lesz aPetőfi Irodalmi Múzeumban.

Terjedelem: 156 oldal
Méret: 184×271 mm
Kötés: Keménytáblás
Ára: 3990 Ft
ISBN: 978 963 1360 40 0

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top