Archív

Transzcendens térképek

A Magyar Kárpitművészek Egyesülete 2011. október 20 és 2011. november 20 között a budapesti Iparművészeti Múzeumban megrendezi a „Transzcendens térképek – A Magyar Kárpitművészek Egyesületének tizenöt éve” című jubileumi kiállítást, melyet Szőcs Géza kulturális államtitkár úr nyit meg.

A Magyar Kárpitművészek Egyesülete (MKE) 1996-ban alakult nonprofit szervezet, amely jelenleg közhasznú szervezet. Tagjai szinte valamennyien a Magyar Iparművészeti Egyetemen (ma: MOME) szerezték tudásukat, de vannak a határon túli magyarság képviseletében is tagjaink, illetve ma is külföldön élők (Svájc, Franciaország, Belgium, Románia). Az egyesület tiszteletbeli elnöke Polgár Rózsa Kossuth-díjas, ügyvezető elnöke Lencsés Ida Ferenczy Noémi-díjas, alelnöke Balogh Edit Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész.

Az MKE az elmúlt tíz évben, munkássága révén nemzetközi rangot vívott ki magának. A tagok mind az egyéni, mind az egyesületben végzett művészi munkájukkal sikereket, nemzetközi elismerést szereztek. Egyesületünk közel száz kiállítást rendezett.

Ezek között említeném két alkalommal (2000-ben, 2005-ben), a budapesti Szépművészeti Múzeummal közösen megrendezett nagyszabású nemzetközi kiállítást, melyen számos tagunk vett részt. Az egyesület sikeresen szerepelt Belgiumban, Olaszországban a Magyar Kulturális Év alkalmából Rómában, majd Kanadában, Vancouverben és Washingtonban, Svájcban, Genfben, az ENSZ székházban.

Egyesületünk tagjai eddig négy közös kárpitot szőttek. 1995-1996-ban a millecentenárium alkalmából készült a „KÁRPIT HATÁROK NÉLKÜL”, ami elnyerte a 14. Szombathelyi Biennále nagydíját. A második kárpit, a 18m2-es „SZENT ISTVÁN ÉS MŰVE” a millennium alkalmából 1999-2000-ben, a harmadik, a Széchenyi Könyvtár Nemzeti Emlékhely Kiállítóterében elhelyezett három részből álló 20m2-es „CORVIN-KÁRPITOK” 2003 -2006 között készült. Negyedik közös művűnk a 10m2-es „EURÓPA FÉNYEI” az Európai Unió soros Magyar Elnökségének tiszteletére, több mint egy éves kitartó munkájával készítette el a tagság. Ez utóbbi művet 2011 áprilisában az Európa Tanács strasbourgi székházában mutattuk be. A mű hazahozatalát követően két hónapig a Parlamentben volt kiállítva.

Ennek az elmúlt tizenöt évnek az összegzéseként állítjuk ki a hatvan iparművész által közösen létrehozott műalkotásainkat az Iparművészeti Múzeumban. Mindez egy 108 oldalas hiányt pótló, az egyesület munkásságát és történetét összefogó, kétnyelvű könyvben, albumban kerül bemutatásra melynek címe „Transzcendens térképek”. Szeretnénk a történelmi, nagyméretű közösségi kárpitkészítés gyakorlatát – mely Európában ma egyedülálló gyakorlat – nyilvánossá tenni.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top