Archív

Karinthy írógépe együtt Papp Laci bokszkesztyűivel

DSC06850

Már több mint hetven darabból áll az a művészeti kollekció, amit kiötlője és létrehozója, Kárpáti Tamás Hungarikonoknak nevezett el. A dolog arról szól, hogy Kárpáti egy szép napon rájött: számos olyan relikvia bújik meg a lakásában, amit hosszú újságírói pályája során jeles emberektől, művészektől kapott, vagy egyéb felajánlás révén került hozzá.

2010 05 23 Bcs Milena Raoul 14

DSC06838Ám nem akarta, hogy csak porosodjanak, és majdan az unokák esetleg kihajítsák

ezeket a különös tárgyakat, ezért szép sorban felkérte képzőművész ismerőseit, barátait, hogy egy-egy tárgyat, ami megihleti őket, foglaljanak bele egy műalkotásba.

– Így tán megmentem őket az örökkévalóság számára – vélte, és persze örömmel konstatálta, hogy a kortárs szobrászok, festők nagy öregjei is lelkesen fogtak a munkához, sőt, ők maguk is hoztak további relikviát. – Nádler István maga jött az ötlettel, hogy a birtokában lévő Károlyi Mihály sétabotját szeretné felhasználni a művéhez. Belementem, bár a politikától inkább óvakodnék, mert bármilyen történelmi személyen lehet fogást találni, ha akarnak, és nem szeretném, hogy aztán bármely alkotást leöntsék vagy tönkre tegyék.

Főképp a bécsi Collegium Hungaricumban 2010-ben rendezett tárlat, amit Szabó István és Jiří Menzel nyitott meg, bizonyult igazán nagy dobásnak. A műgyűjtő lassacskán azt vette észre, hogy egyre-másra érkeznek a felajánlások, és a művészek is szívesen vennék, ha bekerülhetnének az alkotók közé.

– Már nálam van Puskás Ferenc góllövőcipője, Sándor Pál felajánlásából Minarik Ede, azaz Garas Dezső keménykalapja, Cseh Tamás gitártokja, aztán egy kis piros-fehér-zöld zászló, amit Charles Simonyi magával vitt az űrutazására. Nemrég kaptam meg Szentágothai János MTA-elnöki igazolványát, amit 1977-ben Lázár György írt alá. De érdekes, hogy egy-egy tárgy milyen mitikus erővel bírhat: 2010 05 23 Bcs Milena Raoul 7Széchenyi István gyógyszerkeverő tálkáját többen is visszaadták, mondván, nem mernek hozzányúlni…

Mi több, a Hungarikonok izgalmas „elágazása” lehet az Eurikonok, aminek már szintén megvan az alapja a Kárpáti-gyűjteményben: Lennon nyakkendője, Menzel pulóvere, Lauda sapkája és Tony Curtis rajza.

A tárlatok pedig most már egymást követik: koraősszel Dunaszerdahelyen volt kiállítva a Kárpáti-gyűjtemény, most vasárnap, vagyis október 16-án a balatonfüredi Vaszary Villába kerülnek a közönség elé a Hungarikonok, és már szinte biztos, hogy 2012-ben lesz egy bemutató a Nemzeti Galériában, illetve Londonban, az olimpia kapcsán, hiszen számos relikvia származik egy-egy legendás sportólótól: Gerevich Aladártól, Papp Lacitól, Benedek Tibortól vagy éppen Niki Laudától.

Kárpáti arról is mesél, hogy nem csak különböző kiállítási helyszínek törik magukat a kollekcióért, hanem már állandó helyként is több ajánlatot kapott. Az egyik ilyen volt a Pécsett 2010 05 23 Bcs Milena Raoul 13lassacskán elkészülő új Zsolnay Negyed, de néhány budapesti galéria is szívesen látná a vélhetően a közeljövőben egyre csak növekvő számú és értékű kollekciót.

Kárpáti Tamás kicsit töri is fejét, mi téve legyen:

– Ez afféle jópofa hóbortként indult, és azt kell lássam, nagyüzem lett belőle. Már alig győzöm a szervezést, adminisztrációt, szállítást. De persze nem panaszképp mondom…

A képeken látható tárgyak föntről lefelé:

– Puskás és Hidegkuti cipője

– Kertész Imre borsalino kalapja

– Niki Lauda sapkája

– Tandori sapkája

– Károlyi Mihály sétabotja

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top