Archív

„Ez nem bonyolult, Lieserl, ezt hívják gondolkodásnak”

DSC01620szil

Ritka eset, hogy természettudományos folyóiratban íróval készült interjú jelenjen meg. A Természet világa októberi számában Podmaniczky Szilárdot mint természettudományos gondolkodású írót többek között az irodalmi modellalkotásról kérdezték.

A fönti idézet az „Albert Einstein paprikás krumpli” című színdarabból való, amelyet 2010-ben mutatott be az RS9 Színház. Szerzője Podmaniczky Szilárd József Attila-díjas író, végzettsége szerint matematika-fizika szakos tanár, aki elmondta: számára azért fontos ez a darab, mert egyszerre tudta benne ábrázolni és átélni a tudós és a művész egyazon tőről fakadó inspiráltságát és titok iránti fogékonyságát.

Már az elején a segítségét szeretném kérni: kutatókkal szoktam beszélgetni, ritkán irodalmárokkal is, de írókkal egyáltalán nem.

– A legjobb beszélgetéseim természettudósokkal, vagy „tudománnyal foglalkozókkal” születtek, és egyre több olyan élményem van, ami azt mutatja, hogy én íróként is megmaradtam természettudósnak. Ebből sokszor furcsa helyzetek adódnak, meg nem értik, hogy én a nyelvet nem mindig úgynevezett irodalmi írásra, hanem inkább kutatásra szoktam használni. Tehát amit egy fizikus elvégezhet a tudományos apparátussal, én ugyanazt végzem a nyelvvel: mindig ismeretlen területeket keresek. Sokszor a szememre vetik, hogy mennyire különbözőek a könyveim. Hát azért, mert mindegyik más-más kutatási terület.

Nagyon örülök, hogy ezt szóba hozta, mert az írásról, az írás folyamatáról szerettem volna kérdezni. Lehet erről beszélni?

– Persze. Itt is az van, mint egy jó matekpéldánál, amit az iskolában föladnak az embernek, és vagy megoldja, vagy nem. Én hajlamos voltam hetekig gondolkozni egy feladványon. Most annyi a különbség, hogy a problémát én magam kreálom, vagy találkozom vele, és ha eléri azt a szintet, hogy már feszít – ehhez valamikor öt-hat évre is szükség van –, akkor elkezdek rajta dolgozni.Ezek a problémák az életemből vetődnek föl, és valamilyen módon, mintegy ismeretlen területet bejárva próbálom az anomáliákat vagy ellentmondásokat föloldani, amiből eljuthatok odáig, hogy egyáltalán elinduljon, megszülessen valamilyen mű.

Megmutatná egy példán a modellalkotási vagy problémamegoldási módszerét?

Tovább a teljes interjúra

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top