Archív

Havel harcostársa és életrajzírója

eda fot

A Pécsi Íróprogram Ljudmila Ulickaja után is érdekes személyiséget fogad 2011 októberében: a cseh Eda Kriseovát, aki ellenzéki íróként Vaclav Havel legszűkebb baráti köréhez tartozott, és mint ilyen, hosszú évekre hallgatásra volt ítélve 1989 előtt.

havel knyvKriseová 1963-ban kezdett el publikálni és egyben az Ifjúsági Lap munkatársa volt, ám a prágai tavasz 1968-as leverése után számára is beszűkült a terep: Csehszlovákiában gyakorlatilag semmi nem jelenhetett meg tőle, míg Németországban és az USA-ban kiadott kötetei természetesen tovább bőszítették a hatalmat. Az 1989-es bársonyos forradalom után az elnökké választott Vaclav Havel tanácsadója lett, illetve Havel kifejezett kérésére ő írta meg a drámaíró-politikus hivatalos életrajzát.

Erről prágai lakásán pécsi utazására készülve így mesélt:

– Havel azt mondta, írd meg te, hiszen mindent tudsz rólam. Csinálj interjúkat a barátainkkal, kollégáinkkal. De persze, ha kell, hozzám is fordulhatsz. Nos, ezzel a lehetőséggel mindössze kétszer éltem, hiszen Havel azokban az időkben, a ’90-es évek fordulóján hihetetlenül elfoglalt volt. Arra viszont szakított időt, hogy a kéziratot végigolvassa, úgyhogy minden sor az ő jóváhagyásával jelent meg. Ám ez a kötet csak az elnökké választásáig követi végig az életét, amit szinte közösen éltünk meg a szocializmus évei alatt. Ami utána jött, az már egy más világ volt, abba ilyen módon nem is akartam beleártani magamat. Kapacitáltak, hogy írjam meg a folytatást is, de szóba sem jöhet. Most, október 1-én ott leszek még Havel születésnapi köszöntésén a vidéki házában, ahol annak idején annyi közös összejövetelünk volt. Csoda az is, hogy megérte a 75. születésnapját. Minden jót kívánok majd neki, és másnap indulok Pécsre.

Eda Kriseová írásaiból magyarul a Feltámadt tetszhalottak című, 2001-ben megjelent antológiában olvashatunk.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top