Archív

Kegyelmes kiskutya – Révai Sára Telepes utcai képeihez

 MG 0149

A cigány, a görög meg a kiskutya. Utóbbi származása teljesen bizonytalan. Utcagyőztes. Így szoktuk jelölni a fajtáját. Az Illatos úti kutyatelepről hozta el Jakab Ernő. Ő a cigány, a képeken keresztcsíkos ingben. A felesége, Róza ott mosolyog vagy szomorkodik a közelében.

Az Illatos úton új gazdára várnak a kutyák. Arra, hogy ha nem jöna gazdi, méreginjekcióval elaltassák őket. Vagyis megöljék. („Szívecském, elaltatod a gyereket?” Úgyhogy csak óvatosan a szépítő kifejezésekkel, drága testvéreim…) De Ernő jött, hogy egészen pontosan honnan, azt ugyancsak nem tudjuk, s így a kiskutya, neve Emőke, kegyelmet kapott.

A görög, Polikronidisz Paszkálisz, hosszanti csíkozású inget visel. Ő van itt legrégebben. Hiszen a görögség az európai kultúra alapjaihoz tartozik. A második világháború után menekült mihozzánk, a görög polgárháború végjátékában, amikor hétezer görög és macedón felnőttet, gyereket fogadtunk be. A pesti Kálvin tér melletti Knossos vendéglő is az ő emléküket őrzi. Meg Beloiannisz községe Fejér megyében. A Kőbányai út és a Hungária körút sarkán álló egykori dohánygyár falán márványtáblájuk van. Az épületeket 1950-ben alakították át mintegy négyszáz görög család számára. Mindegyik család kapott egy tíz négyzetméteres szobát, s minden huszonöt családra jutott egy konyha, egy klotyó. A dohánygyári kolónia. Innen vitt Paszkálisz útja a Telepes utcába. MG 0096

Az is kolónia. Többségi társadalmának képviselői azonban nincsenek rajta ezeken a képeken. Ők azok, magyarok, cigányok vegyesen, akiktől „a célcsoportnak”, a kisebbségbe szorult másik háromnak meg a kiskutyának tartania kell. „Ha őket elkezditek fényképezni, minket kikészítenek!” Ezt mondja Ernő. Áll Sári képein és nézi a tehetetlenségünket.

A tehetetlenség előzményei közt ott a szorongás. Következményei között pedig a reménytelenség.

Kapcsolódó cikkek:

A jövő mint fenyegetés

A sikeres hajléktalan

Jakab Ernő fázik

 MG 0014

 MG 0018 kicsi

 MG 0055

 MG 0064 kicsi

 MG 0069 kicsi

 MG 0093

 MG 0102 kicsi

 MG 0113

 MG 0114 kicsi

 MG 0123

 MG 0134

 MG 0138 kicsi

 MG 0157 kicsi

 MG 0164 kicsi

 MG 0166

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top