Archív

Megalakult az Ilia-Barátok Nemzetegyesítő Társasága, az IBANET

ilia

Kolozsvárott rendezték meg a 7. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust, amelyen többek között arra keresték a választ, hogyan válaszolnak a globalizálódó világ kérdéseire a magyar közösségek, mi történik a helyi identitástudattal.

A rendezvényen közel hatszáz előadás hangzott el. Az első köszöntőbeszédet Schmitt Pál köztársasági elnök tartotta, ebben a nemzetegyesítés gondolatáról is beszélt.

Augusztus 22-én hétfőn, a megnyitó napján Kántor Lajos irodalomtörténész kolozsvári lakásán baráti találkozót tartottak, ahol megalakították az Ilia-Barátok Nemzetegyesítő Társaságát.

Úgy gondoltuk, mondja Kántor Lajos, ebben a nemzetegyesítő időben – amit a kongresszus bevezető előadásában is hangsúlyozott az államelnök – nekünk is tennünk kell valamit, lelkiismeretünk szerint. Hát így született meg az IBANET, és reméljük, hosszabb életű lesz, mint bármilyen szlogen.

Alapító okirat:

Alulírottak, a kolozsvári (VII.) Hungarológiai Kongresszus néhány résztvevője, ünnepélyesen kijelentjük, hogy a mai napon, 2011.augusztus 22-én este, a Mikes Kelemen utca 15. szám földszinti lakásában megalapítottuk az IBANET-et, az Ilia-Barátok Nemzetegyesítő Társaságát. Kolozsvár, 2011.aug. 22., 22 óra 45 perc.

Kántor Lajos

Bányai János

Nyerges Judit

Jankovics József

Faragó Kornélia

Kántor Lajos javaslatára Bori Imrét posztumusz tiszteletbeli taggá választottuk.

Ilia Mihály irodalomtörténész a tőle megszokott szerénységgel nem kommentálta az eseményt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top