Archív

Hardcore JAK-tábor

20110827387Szóval Szigliget. Messze van Szarvastól, 370 km.,ráadásul Szigliget alá került egy magyar viszonylatban elégnagy tó, valami Balaton,amit a déli partján voltam kénytelen kerülni. Azt hittem, sohasem, amikor végre odaértem. 5: 10-kor indultam hajnalban, és fél tízre futottam be a szigligetiPatak utca 11-be. Alvó, félmeztelen férfitestek fogadtak. Aznapi első pillantások, hogy lehet ilyen hülye ez a Hartay, hogyennyire korán itt van, mi akkor fekhettünk le, amikor őt kidobta az ágy – gondolhatták magukban Sopotnik Zoli és Orcsik Roland. Gondolták is, mert mondták. Két liter 10 éves hazai pálesz, 56 fokos anyag, ugyan igyunk már egy felest reggeli előtt. Itt van, gyerekek, ne nyávogjatok már, jót tesz, rendbe tesz. Nem lett pálinkás jó reggelt. Zoliék állítólag előző éjjel kicsit erőteljesebben rátöltöttek, és leginkább az ásványvíz meg a multivitamin ment náluk még órákig.

20110827379

Két JAK-tábor van, az egyik a kastélyban zajlik, előadások, szemináriumok, folyosón flangálás, földön ücsörgés, fekvés, kelés. A másik, a hardcore JAK-tábor a Kastély Kávéház teraszán kerül megrendezésre minden évben. Sörök, fröccsök és más italok szerepelnek, itt korsók és poharak a fellépők, meg is adjuk a tiszteletet. Meg is kapjuk a tiszteletet a környékbeli rendőri erőktől, átvizsgálásos igazoltatás, drogot keresnek. Semmit se találnak. Pénteken kommandós osztag rohanja le a hardcore JAK-tábort, fekete póló, hátán rendőrség felirattal, zsebesgatya, bakancs, erélyes fellépés. Igen, nincs veszélyesebb a társadalomra, mint 15 hosszúlépést kortyoló, félmeztelen irodalmár, botrány ez már kéremszépen, mi lesz itt? Jövőre tömény szeszesitalt is isznak majd? Pénzes Olivér van a legjobban felháborodva, szidja a pultos nénit, aki szerinte köpött, de most nyelni sem tud. Semmi összeesküvés-elmélet, de nem hinném, hogy egy csaposi bejelentés után két alkalommal is kivezényelnek hat rendőrt, hogy tépázza meg a magyar írók önbecsülését.

20110827390

Nem tudom, ha én szólnék a rendőröknek, hogy ugyan kommandózzanak már ki akárhová, mert szerintem az olyan szépen mutatna, akkor kijönnének-e. Nem bizony. Szóval, hogy úgy mondjam, mindez felsőbb utasításra történt. Előre eltervezve, ahogy kell. De cumi volt, mert hiába cipeltek le engem is rendőrautóhoz adategyeztetésre, hogy hátha bűnözök két vers és két tehénfejés között, sajnos nyertem, nem bűnözök, kedves rendőr bácsik. Viszont megkaptam, hogy hazudok, mert nem Damjanich u. a lakcímem, hanem Körös. Ó, mondtam, én bűnöző hajlamú, mert aki hazudik, az csal, mert aki hazudik az lop…Lószart, mama, elköltöztem a szülői háztól, és véletlenül az új címemet diktáltam be. Ennyi. Azért jó buli volt. Láttam az oldalukon a bilincset meg azigazi pisztolyt. Vajon otthon ők is azt mondták a családnak a vasárnapi húslevesnél, hogy igazoltattunk néhány igazi írót? Ezt csak remélni tudjuk.

20110827396

Rozéfröccs, sör. Hungária extra dry pezsgő. Ilyenek folytak. És közben délutáni szunya a hűvös szálláson, kajálások a kastély ebédlőjében, talán egy ebédem maradt ki, de helyette ettem egy süni névre keresztelt süteményt a Kastély Kávéházban. Süni süti, és egyből lerohannak a sünök. Szóval délutáni szunya helyett koraesti szunya, öttől hatig. A Szálláson „Ó, bocs!” felkiáltással óvatosan ébreszt Weiner Sennyey Tibor, és Virág, a kedves felesége. Vacsora előtti sztorizgatások, elmesélem nekik, hogyan lettünk Hartayék Hamerliből, jön a szokásos pécsi kesztyűs történetem. Ők is mesélnek, vezetéknevek, miért kettő, hogyhogy, honnan származol, származom.Pezsgős kocc BÚÉK 2000 feliratú poharakból, mondom is Tibiéknek, hogy semmi gond, emlékeim szerintpont nem együtt búcsúztattuk a legendáskilencvenes éveket, most bepótolhatjuk végre.

20110827407Haza nem viszem a pálinkát, akkor inkább felajánlom az írók megsegítésére, ha már Péczely Dóra volt olyan kedves, hogy megemlített a naplójában. Pálinka, tehenek, mezőgazdaság. Mindent leírt, ami én vagyok. Weiner SennyeyTibi azért előkóstolást vállal, mielőtt bedobom a közösbe a piát,silány minőséget mégsem tölthetünk az irodalmárok gyomrába. Én szittyózni nemigen akarok belőle, mert másnap megint közel 5 órás vezetés vár rám, ami józanul, másnaposságtól mentesen is felér egy kibaszással. Hát még hörögve-nyögve, extraszisztolés pánikrohamokkal. Este, a JAK naplók felolvasása után kikaptam Balogh Endre leköszönő elnök kezéből a májkot, és ünnepélyesen bejelentettem, hogy van két liter szarvasi pálinkám, lehet sorakozni a pici poharakkal, aki csak akar. Pár perce volt hátra a tüzes folyadéknak. Az ásványvizes palack alján maradt háromujjnyi, amikor időlegesen elfogytak a vendégeim. Ekkor futottam össze Kukorelly Endrével, aki igényt tartott egy gyors kortyra, el is indultam a páleszért, amit a lépcsőn helyeztem el. Gyorsan vissza, Endre már tartja is a poharát, meg néhány pálinkaszerető irodalmár is. Semmi illata, semmi ereje. Ez víz! – kiált fel Kukorelly Endre. Nabazmeg. – mondom magamnak. Egy másik flakont markoltam fel. Szerencsére meglett az eredeti szarvasi, víznek nyoma sem volt benne,kivégezték gyorsan, húzóra. Utánabelebotlottam folyosón támolygó kollégákba, élükön Nemes Z. Márióval,akik arra voltak kíváncsiak, hogy mi volt ebben az italban, hogy ennyire, és ilyen hamar, hirtelen. Ezt már senki nem mondja meg. Utána még pár rozéfröccs, Jónás Tamással Flipper Öcsi klasszikusokat énekelgetünk a lépcsőn ücsörögve, mily boldog percek voltak ezek számunkra. GaracziLaci értetlenkedve hallgat minket, nem ismeri tán a Dolly Roll művészetét?

Azért is megrázom magam, az éjjel cinkos velem, rám kacsint. (Öcsi után szabadon.) Utolsó este lévén lefekvés időben,kellemes álmosság a finom italoktól, nem sokat forgolódom. Éjfél és szunya.

20110827377

Másnap reggel nyolckor katt, kipattan a szemem. Összepakolás, elköszönés a szállásadóktól. Jövőre tejet is hozzak, ne csak pálinkát – így válunk el.Többedmagammal irány Budapest, majd le Szarvas. Soha nem ért véget az az utazás.

A hazaútról bővebben egy remek írás Bárdos Deák Ági tollából:

http://www.litera.hu/netnaplo/jonnek_az_irok_avagy_gulliver_szigligeten

20110827409Persze, hogy jó volt. Úgy intéztük. Gaborják Ádám lett az új elnök. Még nem fogtam fel, Csaba – mondja nekem az utolsó, szeles, kánikulát kipucoló este a kastély teraszán. Jövőre is itt a helyünk. A rendőri felügyelettel ellátott Kastély Kávéház szeretettel várja vendégeit!

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top