Archív

A tűzeset

kicsi„Tűz van, mindenki a helyszínre!”

Beindítják a nemrégiben importált Volvo típusú vörös óriásokat. A felsővárosi tűzoltó-parancsnokság legénysége másodpercek alatt indulásra kész. Károly, a portás, a kisablakból figyeli az alsóvárosban lángoló kórházhoz száguldó járműveket. Végre egyedül marad. Kikémlel, hogy közelebbről vehesse szemügyre a felhajtást. A kórháztűz olyannyira kiterjed, hogy még az óvárosi osztag egy része is odaigyekszik.

(Fotó: Révai Sára)

 

 

„Ezek egy darabig nem térnek vissza.”

Otthagyva csapot-papot, elindul a közeli utcasarkon roskadozó lángossütő-bódéhoz, ahol Irénke, a hájas asszonyka izzad a melegtől, épp megsülni készül saját zsírjában. Apró, kövér kezével fürgén nyújtja, formázza a lángostésztát. Oda se néz, sejti, hogy ki jön ott, csapni a szelet.

-Na, mi újság, kimenőt kaptál?

– Szervusz Irénkém, nem sülsz meg?

Átvillan agyán, hogyha a hófehér bőrű Irénke belepottyanna a forró olajba, belőle lehetne a világ leghatalmasabb lángosa.

– Gyere már ki egy kicsit!

– Várj, ezt még berakom a serpenyőbe… Ma feljöhetsz. Éjszakás az ember, de jobb, ha én megyek. Csináljuk nálatok. Inkább az anyád nyisson ránk, mint az uram.

– Rendben, négykor a szokott helyen.

Elbeszélgetik az időt, még az üvegcsörömpölést és a szirénázó óvárosi tűzoltóautókat sem hallják meg.

A felajzott férfit a sorház felett gomolygó füst látványa józanítja ki. Károly köszönni is elfelejt. Úgy rohan vissza, mint húszévesen.

„Mit keresnek itt az óvárosi tűzoltómasinák?!”

Eszébe jut az asztalra dobott félig szívott cigarettája. A vörös teherobjektumok mögül a portásfülkéből kilobbanó óriás lángcsóvákra figyel fel; izzó, vakító nyelvükkel végignyalják a magas téglafalat.

A felső és az óvárosi osztag emberei feltehetően megfékezték a kórháztüzet. A tűzoltóság azonban teljesen kiégett.{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top