Archív

Az unatkozó háziasszony kiskönyvtára – F. Sott Fitzgerald: Szépek és átkozottak

tkozottakA nagy Gatsby volt az első könyve, amit olvastam és hosszú ideig nagy kedvencem volt. Aztán elolvastam Az utolsó cézárt. Hosszú ideig gondolkodtam és bosszankodtam, hogy miért is nincs befejezése… Persze az egyértelmű befejezése elég nyilvánvaló volt, de akkor is! Hogy mer egy szerző csak úgy egyszerűen meghalni, anélkül hogy befejezne egy regényt?

Aztán befejezéseket gyártottam magamnak, magamban. De az mégsem az igazi… Fitzgerald az Fitzgerald. Az 1920-as évek Amerikáját olyan sajátos melankóliával tudta ábrázolni. Talán ez fogott meg benne. Annyira tetszett a stílusa, hogy sokszor elképzeltem milyen lett volna benne élni. A szépek és átkozottak c. könyvét 1922-ben írta. Mintha saját élettörténetét előlegezte volna meg benne…

“A zsákmány felfalja a győzőt” szerepel a borítón. Elgondolkodom azon mi a jobb: a beteljesült álmok, vagy a be nem teljesülő vágyak…

New Yorkba repít a történet, ahol a szereplők élnek. A főhős – Anthony Patch – értelmes, iskolázott, híresen gazdag nagypapa unokája. Barátaival éli az aranyifjak életét. Semmi munka, partyk, jólét, éttermek és kaliforniai nyarak jellemzik világukat. A jólétet a nagypapa havi apanázsa biztosítja. S ha a nagypapa meghal, rengeteg pénzt örököl. Ez a kilátás nem ösztönzi arra, hogy kemény akarattal valamit is tervezzen, vagy véghez vigyen. Maximum a partyszervezést és az italszerzést. A munka számára a középszerűek elfoglaltsága. Ennél Ő sokkal tehetségesebb és szépreményűbb. Közben Isten megteremti a Szépséget Gloria Gilmour formájában. A szépség hiú, különleges, akaratos és erényes. Anthony és Gloria találkoznak. Majd összeházasodnak. Aztán a zsákmány felfalja a győzőt… De hogy ki a zsákmány és ki a győző? Ez nagy kérdés. Közben bepillantunk a new yorki gazdagok mindennapi életébe.

Eddig akár romantikus regény is lehetne. De a közhelyek – a pénz nem boldogít, meg a szépség nem mindig előny – befurakodnak a történetbe. Gloria nem akar gyereket, mert akkor nem lesz makulátlanul szép. Anthony nem akar semmit, csak Gloriát. De Gloria szeszélyes és parancsolgat, s egyre nehezebben tűri a gyenge Anthonyt. Egy közös szórakozás nyújt megoldást minden problémára, ez pedig a társasági ivás ismételgetése. “Ne törödj senkivel! Rajtunk kívül senki sem törődik velünk!” Aztán meg berobban egy apró probléma. A nagypapa fülébe jut a léha életmód, így megváltoztatja a végrendeletet és az aranyifjú egy fillért sem örököl. Mi a megoldás? Lesz itt megoldás?

Fitzgerald nem a szokásos, vagy logikus megoldást választja. De én éppen ezért kedvelem.

 

Bp. Európa Kiadó, 2010.

576 oldal

3500 Huf

Ford. Gieler Gyöngyi{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top