Archív

Versszínház a Corvinuson

faludy100_DSC_0083A Budapesti Corvinus Egyetem meghívására a Versszínház a Suliban programmal búcsúztatták a szorgalmi időszakot a leendő közgazdászok. A Faludy György életéről szóló előadás díszvendége Krencsey Marianne volt, akit Turek Miklós virágcsokorral köszöntött fel 80. születésnapja alkalmából.

 

Az ötvenes és hatvanas évek magyar filmcsillaga, a Liliomfi főszereplője Krencsey Marianne karrierjét a Közgáz oktatói és Turek Miklós is felelevenítette a fiatalok számára. A nagy szeretettől meghatódott színésznőt több szál is köti Faludyhoz és a Versszínházhoz. Emigrációja alatt a költő hosszú ideig lakott Marianne-nál az Egyesült Államokban, aki a Versszínház

2008-as amerikai körútján jelenlétével és közreműködésével is megtisztelte valamennyi észak-amerikai előadást. A New Yorkban élő művésznő, így nyilatkozott az előadásról:

„Turek Miklós hatalmas munkával, nagy szeretettel és hozzáértéssel elkészített előadása minden várakozást felülmúlt. Sok jó előadást láttam 40 éven át, sok Faludy esten vettem részt 1968 óta, legalább egyet minden esztendőben, de ilyen mélyen megrázó, a költőfejedelem szavaihoz hű, művészi előadást még nem volt alkalmam élvezni. Mindenkinek ajánlom – aki teheti, nézze meg ezt az előadást, mert amíg ilyen művészek teremnek Magyarországon, addig nincs veszve a magyar nyelv, a magyar irodalom és színjátszás.”

Turek 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is. A Versszínház az elmúlt hét év során egy négyrészes előadássorozattá bővült: Faludy György mellett József Attila, Radnóti Miklós és Petőfi Sándor szerepel a repertoárban. Turek Miklós Versszínháza a négy klasszikus költő verseivel mutatja be a szerzők korának érzéseit, történelmi folyamatait és a művészek életét. A Németországot, Kanadát és az Egyesült Államokat is megjárt produkciók több mint 120 alkalommal kerültek eddig színpadra.

Az ismeretterjesztő produkció szemléletformáló erejét már a közoktatás is felfedezte. Az előadásokban a diákok számára megelevenedik mindaz, amiről tanulnak, így mára állandó vendégei az iskolák irodalom- és történelmóráinak. Az elmúlt négy év során vidéken és Budapesten is számos gimnázium hívta meg a Versszínház a Suliban produkciót, ám ez volt az első alkalom, amikor egy egyetem, ráadásul egy gazdasági témájú intézmény is a Versszínházhoz fordult.

A Versszínház idényzáró előadásaira június 17-én a Szerb Színházban (Rímes világnéző Faludy Györggyel), illetve június 18-án a Pilvaxban (A Szőlőszem – Petőfi életéről és költészetéről) kerül sor.

Az előadásból készült rövid bemutatót megnézhetik itt:

http://www.youtube.com/watch?v=Ku38pLi_jlo{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top