Archív

Rudi próféta eljövetele

BibliaHalmozottan szalonképtelen történet 1992 májusából. A Művésztelepre egy idegen érkezik, hóna alatt Bibliával. Azt ígéri, megvédi a templomkertben ücsörgő srácokat a lejmolós rokonaitól.

Nyári kora délután. Shado sietősen lépked a Művésztelep felé a kavicsos úton. A többiek mind ott ücsörögnek a templomkertben. Sztenderre állított Simsonokon ringatózva, padon heverészve fújják a füstöt, köpködik a szotyihéjat. Látszik az arcukon, hogy valami különleges történettel várják őt. Mosolyogva üdvözlik, majd belekezdenek:

– Shado, te nem voltál lent tegnap, bazmeg, itt volt egy cigány faszi a telepen. Képzeld, hívő, Bibliával érkezett. Idejött téríteni, hogy miért nem járunk inkább a templomba, meg ilyenek. – Fogadják Turbóék a Művésztelepre érkező Shadót.

– Egy vallásos cigány? Na, ne már. Hülyéskedtek.

– Lófaszt, tényleg. Gintének a bátyja, még hasonlít is rá. Állítólag ma is jön.

– És miért kell vele barátkoznunk? Nem elég, hogy ide járnak lejmolni Avantiék?

– Ne aggódj, ő azt mondja, hogy megvéd bennünket, ha megint jönnének fosztogatni. Tök rendes volt. Legalábbis annak tűnt elsőre. – mondják neki a többiek egymás szavába vágva.

– Én megkérdőjelezném azt az őrült nagy vallásosságát, fordítva nyitotta ki a Bibliát, úgy halandzsázott belőle. – teszi hozzá Jani nevetve.

– Kamuzik, egyértelműen. Rohadt meglepő is volt, ahogy előadta, mekkora értelmiségi ő. Viszont tényleg nem volt ellenszenves, inkább vicces egy kicsit. Egy cigány, hóna alatt a Bibliával. És pont minket akar jó útra terelni. Kicsit abszurd, nem? – kérdi Norbi a többieket.

– Egyébként már volt egy hasonló kalandunk. Emlékeztek, amikor idejött hátra egy néni, hogy megkérdezze, mikor lesz mise? Gyuri persze kapásból lökte neki, hogy nem tudjuk mi se. – teszi hozzá Jani, rázkódva a röhögéstől.

– Ott jön, ő az. – Ákos az Árpád felé mutat.

Egy farmerdzsekis, harminc körüli fazon teker be a templom mögé. Frissen borotvált, séró belőve, még valami kommersz férfiillat is belengi. Csak közelről látszik rajta, hogy cigány. Egyedül a lepukkant bicaja nem illik a képbe, madzagok lógnak róla, szalajt, kerekei, küllői rozsdásak. Behajt a kavicsos területre, majd kezet nyújt a fiúknak. Kis tétovázással mindenki kezel vele.

– Téged nem ismerlek, te sovány gyerek, ki vagy te?

– Salamon Attila vagyok, helló.

– És nincs valami beceneved? – kérdi tőle Rudi, miközben feltűnően puha kezet nyújt a megszeppent srácnak.

– De, Shadónak hívnak a többiek.

– Félsz tőlem, vagy mi? Mert cigány vagyok?

– Nem félek én, csak nem ismerlek.

– Nézz a szemembe, ha hozzám beszélsz. Hízhatnál egy kicsit, elfúj a szél. És még cigizel is? Ezért vagy te ilyen gebe, mert bagózol. Na, meséljetek, mi volt ma, jöttek-e lejmolni a tesóim?

Shadónak nem esik túl jól, hogy rögtön a testalkatán akadt fenn. Elsomfordál Norbiékhoz, majd odasúgja nekik:

– De egy fasz, mi köze van hozzá, hogy mennyire vagyok vékony?

– Szard le, hátha tényleg megvéd Gintééktől. Neked mennyi pénzedet vették el? Na látod. Abból mennyi cigit vehetnél? Ezek a görények meg vébékákat ittak belőle a Borozóban.

Rudi beszél, beszél, selypítve hadar, Batka és Jani ki is röhögi, ha épp nem figyel rájuk.

– Volt már szerencsétek cigány pinához, gyerekek? He? Ne röhögjetek, komolyan kérdem.

– Magyar pinát szeretünk, barátom, itt ilyet ne is kérdezz. – kiabálja be Vándor a Simsonján ücsörögve.

– Mert nem tudjátok, mi a jó. A cigány pina ápolt, illatos. Zamata van.

– Ha tovább folytatja, elhányom magam. – mondja Jani halkan a többieknek.

– Nem vagyunk kíváncsiak erre, ne haragudj. Tegnap még a Biblia ment, most meg jössz itt az etnikum nemi szerveivel. – szólja le Rudit nevetve Zola.

Közben a játszótér felől feltűnik Avanti és Ginte. Zsebre dugott kézzel flangálnak, majd a templomkertben ücsörgő művésztelepiek felé veszik az irányt.

– Elhúzzunk, vagy mi lesz? Tényleg meg tud minket védeni? Nekem nem azért van egy ötvenes a zsebemben, hogy Avanti óvatosan kikutatva megint lenyúlja. – fordul Shado suttogva a többiek felé.

– A faszt, most nem menjünk sehová, várjuk meg, mit lép. – válaszolja halkan Turbó.

– Na, Rudi, most mutasd meg, mit tudsz nekik előadni, hogy ne szedjék el a pénzünket a tesóid. – szól oda Jani a lelkesen anekdotázó cigányhoz.

Rudi háttal áll a közeledőknek. Annyira belefeledkezett a cigány nemiségről tartott szónoklatába, hogy nem is vett tudomást a fejleményekről. Lassan megfordul, majd rövid hezitálás után határozottan az érkezők elé lépked. A művésztelepi fiúk mozdulatlanul figyelik a várva várt szituációt.

– Mit akartok itt? Tűnjetek innét a picsába! Vége a lejmolásnak!

– Mit vakersz, geci? Jöttünk a barátainkhoz beszélgetni. Már azt se lehet? Hát mi vagy te? Te, buzi köcsög, te! Véded a gádzsókat? Kszinhed’ vagy? Te, szégyentelen!

– Kiverem a maradék fogatokat, ha közelebb jöttök, nagy ívben kerüljétek a fiúkat, különben nagy baj lesz, rohadék, szarházi rablók!

Átváltanak cigányra, Shadóék nem értik, mit kiabálnak egymásnak. Rudi felkap egy letörött tölgyágat, azzal hadonászik Gintéék felé. Köpködnek, ordibálnak egymásra, de végül megfutamodik a két lejmolós úriember. Rudi utánuk hajítja a vaskos ágat, majd lihegve tér vissza a padhoz, ahol mindenki elismerően bólogat.

– Ezek tényleg elhúztak. – nyugtázzák a többiek meglepetten.

– Ezt kellett volna nekünk is, de már jóval korábban, basszátok meg. Hozzájuk baszni egy kurva nagy faágat. – mondja felindulva Vándor, majd köp egyet.

– Nem kell fosni tőlük, ez a titka. Hát hányan lógtok itt minden nap? Össze kell fognotok. Ha gyengék vagytok, kihasználnak. Ha később mégis visszajönnének, csak szóljatok nekem, itt leszek a környéken, jövök én még hozzátok. – búcsúzik a fiúktól Rudi, majd felpattan a rozoga bringájára és kattogva elteker.

A művésztelepiek még tanakodnak egy ideig, majd elvonulnak a Grill bár felé. Megmaradt a pénzük, beülnek meginni valamit, dobnak a játékgépekbe.

– Beverek egy hot dogot, abból baj nem lesz. – mondja nagyot nyelve Shado.

– Annyit zabálsz, mint egy disznó, és meg sem látszik rajtad. Hány hot dogot eszel meg egy nap? – kérdi tőle Norbi.

– Volt olyan, hogy hatot vertem be. A néninek már ismerős voltam, ki is szólt az ablak mögül, hogy mi van, nem adnak otthon enni? Most így poén, de akkor simán megsértődtem. Nemhogy örülne, hogy hordom neki a pénzt – morogtam is magamban. – meséli mosolyogva Shado.

– Hot dog? Ugyan, virsli kiflivel, azt otthon is ehetsz. Akkor már inkább hamburgert vennék. – mondja neki Turbó.

– Szevasztok, én itt átlépek a túloldalra, a Mini Las Vegasban leszek, ott a macis gépem, majd este még összejöhetünk. – búcsúzik Pöró a többiektől.

– Menj már a picsába azzal a szar macis géppel, mit kell azt pénzzel tömni? Inkább Pelajáznál, azon még nyerni is lehet. – szól oda neki Ákos.

– Hagyjad, mindene az a macis gép. – inti le Ákost Turbó.

– Milyen macis gép? – kérdi Shado a többieket.

– Semmi, egy idióta videojáték. Egy beépített golyóval irányítasz egy macit, és össze kell szedni valami kincseket, vagy mit. – legyint Norbi Pöró mániájára.

– Hagyjátok már azokat a faszom pénznyelő automatákat. Húsz fillért nem dobnék egyikbe se. Nekem csak az nem fér a fejembe, miért állt ki mellettünk ez a cigány, főleg a saját fajtájával szemben? Ráadásul az egyik a testvére. Alig ismer bennünket. – próbál eligazodni a helyzeten Zola.

– Figyeltétek? Gintéék buzi köcsögnek nevezték. Lehet, hogy tényleg kifli a csávó? – kérdi Jani a többieket.

– Akkor miért tartott kiselőadást a cigány punciról, hm? – kérdez vissza Batka.

– Lehet, hogy direkt. Azért, hogy leplezze. – gondolkodik hangosan Shado.

– Faszomat érdekli, lényeg, hogy tipliztek innen Avantiék, és megvan a pénzünk. Buzi lenne? Majd vigyázunk a seggünkre. – summázza a történteket Vándor, azzal beröffenti a Simsonját, és elhajt a Kossuth utcán, a rend kedvéért széllel szemben.{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top